Eiwitten en elektrostimulatie om spiermassaverlies tegen te gaan

di 8 november 2016 - 15:04
Nieuws

Hoe ouder je wordt, des te moeilijker het is om je spieropbouw te bevorderen. Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap kan hierbij helpen. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog eens een extra zetje worden gegeven. Bart Groen onderzocht voor zijn promotie aan het Maastricht UMC+ hoe geconsumeerde eiwitten in het lichaam worden omgezet tot spierweefsel en hoe je de aanmaak ervan op een slimme manier kunt bevorderen.

De medische term voor het verlies van spiermassa en spierkracht is Sarcopenie. Dit proces gaat met name samen met ouder worden. Het gevolg van Sarcopenie kan zijn dat de zelfredzaamheid en mobiliteit achteruit gaat. Hierdoor wordt de kans dat iemand moet worden opgenomen in een ziekenhuis of zorginstelling groter. Wanneer iemand vijf dagen in bed ligt, verliest deze persoon zo’n anderhalve kilo aan spiermassa. Met name bij ouderen is het lastig deze spiermassa weer op te bouwen. Het toedienen van eiwitten kunnen hiervoor aan handig hulpmiddel zijn.
 

Aminozuren

Groen onderzocht eerst hoe en waar eiwitten terechtkomen na consumeren. In de maag worden deze afgebroken tot bouwstenen; aminozuren. 55% van deze aminozuren komt terecht in de bloedbaan. Een vijfde daarvan wordt vervolgens omgezet in spierweefsel.

"Het spreekwoord 'Je bent, wat je eet' is hier dan ook letterlijk van toepassing", zegt Groen. Dit was onder andere de basis voor vervolgonderzoek naar klinische interventies om de spieropbouw te stimuleren.

De aanmaak van spierweefsel neemt af tijdens de slaap. Ouderen met een normaal voedingspatroon verliezen toch spiermassa. Dit was aanleiding voor Bart Groen om te onderzoeken of het ’s nachts toedienen van eiwitten effect zou hebben. Hij liet via een sonde bij een aantal gezonde ouderen 40 gram eiwit toedienen terwijl ze sliepen. Dit leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan, waardoor de nachtelijke aanmaak van spieren werd gestimuleerd.

Elektrische schokjes

Daarnaast keek de promovendus of zogeheten neuromusculaire elektrostimulatie een extra impuls kon geven. Deze techniek gebruikt pijnloze elektrische schokjes om spiersamentrekkingen op te wekken. Hierdoor bleek de spieraanmaak tijdens de slaap nog meer te worden gestimuleerd.

Groen concludeert dat de combinatie van eiwitrijke voeding (voor of tijdens slaap) en elektrostimulatie een veelbelovende strategie is om spiermassaverlies tegen te gaan: "We willen graag dat ouderen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en dat bedlegerige patiënten zo snel mogelijk herstellen. Het op peil houden van spiermassa en -kracht is daarbij een belangrijke schakel, maar soms is dat lastig. We hebben nu een relatief eenvoudige methode die daarbij kan helpen."


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!