Europese subsidie voor LUMC-studie naar gebruik AI bij operaties

vr 16 november 2018 - 10:52
IMPACT-studie-vahrmeijer-lelieveldt-1
AI
Nieuws

Een team onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een Europese subsidie ontvangen voor onderzoek naar het gebruik van onder meer kunstmatige intelligentie. Met deze subsidie van 1.1 miljoen euro wil het onderzoeksteam de diagnose, behandeling en logistiek rondom chirurgische ingrepen verbeteren.

De betrokken onderzoekers van de afdelingen Radiologie (dr. Jouke Dijkstra en prof. Boudewijn Lelieveldt), Heelkunde (dr. Alex Vahrmeijer) en de Centrale Sterilisatiedienst (dr. Ir. Anne van der Eijk) zetten geavanceerde imaging-technieken, chirurgische robotica en kunstmatige intelligentie (AI) in om de efficiëntie rond chirurgische ingrepen te verhogen en zo de zorg voor

Inzet AI bij operaties

Dat doen ze bijvoorbeeld door met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te herkennen in welk stadium een operatie zich bevindt. Zo kan men de eindtijd van een operatie beter inschatten en OK-personeel efficiënter inzetten. Een ander voorbeeld is de verbetering van robotchirurgie door gebruik van CT- en MR-beelden van de patiënt voor een meer gepersonaliseerde operatieve behandeling. De IMPACT-subsidie (uit een totaal budget van 22 miljoen euro) is voor de komende drie jaar en bouwt voort op een recent afgesloten, prijswinnende reeks ITEA-projecten (Care4Me, MEDIATE, BENEFIT), waarin het LUMC ook heeft geparticipeerd, en zet een nieuwe stap in de richting van data-gedreven chirurgische zorg. Het EU-consortium wordt gecoördineerd door Philips en bestaat uit partners in Nederland, België en Zweden.

Besparingen door inzet AI

De gezondheidszorg kan de komende jaren flink besparen door de inzet van AI en cognitive computing, zo verwacht Frost & Sullivan. Uit onderzoek blijkt dat de besparingen tot 2025 kunnen oplopen tot een slordige 150 miljard dollar. Volgens het bureau is de uptake van AI binnen de gezondheidszorg momenteel nog laag, maar de komende jaren tot 2022 wordt uitgegaan van een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 69 procent, om in 2022 uit te komen op een waarde van 6,2 miljard dollar. Uit eerder onderzoek (2017) blijkt volgens HIMSS Analytics dat ruim een derde van de ziekenhuizen binnen twee jaar aan de slag wil gaan met AI-toepassingen. Meer dan de helft geeft aan dit binnen vijf jaar te doen. De inzet van de technologie in ziekenhuisomgevingen was tijdens het onderzoek nog marginaal. Van de ondervraagde ziekenhuizen gaf nog geen 5 procent aan er al actief mee te zijn. De belangrijkste reden om nog niet in AI te stappen is dat de technologie in vroege fase van zijn ontwikkeling is.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!