FocusCura, internationaal actief op het gebied van innovatieve zorg-oplossingen, heeft in Berlijn nieuwe e-health-toepassingen gepresenteerd die geïntegreerd zijn met Cisco Spark. Het doel van de integratie is om toepassingen op het gebied van telemonitoring en beeldzorg te vereenvoudigen, zodat zorgaanbieders makkelijker een eigen applicatie kunnen ontwikkelen. Dat vertelt Daan Dohmen, CEO van FocusCura.
De presentatie vond vandaag, 21 februari, plaats tijdens het internationale ICT-evenement Cisco Live, aldus een persbericht van FocusCura. Dohmen stelt dat de meeste ziekenhuistoepassingen gesloten silo’s zijn en dus ontoegankelijk voor patiënten en zorgverleners. FocusCura stelt dat open te breken door de systemen te integreren met handige apps als cContact voor beeldzorg en cVitals voor thuismetingen. Kwetsbare ouderen en chronische patiënten, zoals mensen met hartfalen of COPD, hebben daar vooral baat bij. Zij hebben veel contact met artsen en verpleegkundigen. Nu kan dat alleen tijdens een bezoek aan het ziekenhuis, wat juist zo belastend is.“Wij gaan de wachtkamer naar de huiskamer verplaatsen. Cisco is wereldwijd de grootste partij en hun technologie wordt in bijna alle ziekenhuizen gebruikt, ook in Nederland. Met Cisco Spark hebben ze hun functionaliteiten beveiligd in de cloud gezet. FocusCura is de eerste ter wereld die daar gebruik van maakt voor de zorg.” Hendrik Blokhuis, directeur van Cisco’s programma voor Digitale Versnelling van Nederland (DVN), stelt dat de integratie van FocusCura toepassingen in Cisco Spark een voorbeeld hoe je met slimme digitale toepassingen de zorg kunt verbeteren.
Diverse zorginstellingen gaan de komende maanden aan de slag met de nieuwe oplossingen. Dat gebeurt eerst op kleine schaal in Nederland, onder andere bij UMC Utrecht, Deventer Ziekenhuis, de MC Groep, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Siza, huisarts Bart Timmers en ZZG Zorggroep.
In de loop van het jaar komen de toepassingen beschikbaar voor alle zorgorganisaties in landen waar FocusCura actief is, naast Nederland onder meer België, Zweden en Denemarken. “Maar ook in de Verenigde Staten is er veel interesse voor onze aanpak voor wat ze hier 'the virtual waiting room' noemen”, aldus Dohmen die. “In de VS zijn veel video-apps in de zorg ingewikkeld en sluiten ze slecht aan op bestaande ziekenhuissystemen. Dat kunnen wij samen met Cisco helpen veranderen.”