Gelderse innovatiehub voor smart health & food

do 6 september 2018 - 10:23
Radboudumc_entree_2017
Digitalisering
Nieuws

Smart health en food staan centraal in een nieuw regionaal samenwerkingsverband met mondiale ambities. Radboudumc, Radboud Universiteit, Wageningen University & Research en imec Nederland bundelen de krachten in een innovatief ‘smart food & health’ partnerverband in Gelderland. Het initiatief sluit volgens de betrokken partijen aan bij maatschappelijke uitdagingen om gezondheid te bevorderen, duurzaam voedsel te produceren en klimaatadaptatie.

De Gelderse smart health & food innovatiehub moet leiden tot innovaties op gebieden zoals voeding, landbouw en gezondheid. Enkele voorbeelden van activiteiten zijn de ontwikkeling van persoonlijke, preventieve tools om gezondheid te bevorderen, maar ook landbouwkundige oplossingen om gewassen optimaal te verbouwen met data die wordt geleverd door sensors op basis van microchiptechnologie. Door intensief samen te werken met bedrijven in de regio en met ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, verwachten de vier deelnemers dat de regionale economie aanzienlijk versterkt wordt.  Gelderland heeft volgens hen al een uniek en innovatief ecosysteem op het gebied van voeding, landbouw en gezondheid. Het samenbrengen van experts in nano-elektronica & digitale technologie, gezondheid, agro-, milieu- en voedingstechnologie moet hier verdieping in aanbrengen.

Rol imec: brugfunctie

Imec Nederland is naar het voorbeeld van Holst Centre bij het initiatief betrokken om een brugfunctie tussen onderzoek en innovatie te vervullen. De stichting werkt sinds 2005 samen met partner TNO in het Holst Centre waar gezamenlijke innovatieve nano-elektronica oplossingen worden ontwikkeld om bestaande en nieuwe markten te bedienen zoals de gezondheidszorg, telecommunicatie en slimme technologie voor steden en gebouwen. John Baekelmans, Managing Director & Vice President van imec Nederland, zegt hierover: “Door onze jarenlange ervaring om academisch onderzoek en industriële innovatie te bundelen met de voeding, landbouw en medische expertise die al aanwezig is in Gelderland, ontstaat een lokale samenwerking op wereldniveau. Onze ambitie is om in 2019 te starten en binnen drie jaar 75 banen te realiseren. De positionering van de innovatiehub zal de slimme maakindustrie en het beroepsonderwijs in Gelderland met ons verbinden.”

Wageningen: smart food

De campussen in Wageningen en Nijmegen dienen als broedplaatsen voor innovatie en kweekvijvers voor talent: Wageningen University & Research vooral voor voedings- landbouw- en milieutechnologie. Vicevoorzitter Raad van Bestuur, Arthur Mol, benadrukt het belang van digitale technologieën in voeding en landbouw: “Wij zien de samenwerking met experts op het gebied van digitale – en sensortechnologie als aanvulling op onze activiteiten. Het doel is om de totale voedselketen te versnellen en te optimaliseren om zo ons milieu, voeding en landbouwmethodes te verduurzamen en verbeteren.”

Nijmegen: smart health

Het Radboudumc en Radboud Universiteit brengen kennis in op gebieden van gezondheid en medische technologie, informatietechnologie en gedragsbeïnvloeding. Paul Smits, decaan en vicevoorzitter Raad van Bestuur Radboudumc: “Door deze samenwerking kan het Radboudumc haar strategie van innovatie en persoonsgerichtheid sneller realiseren, onder meer doordat technologische innovaties sneller op de markt kunnen worden gebracht. We geven met deze samenwerking een krachtige impuls aan preventie van ziekten en aan vernieuwingen in diagnostiek en therapie.”

Bijdrage regionale overheden

Voor de opzet van het nieuwe samenwerkingsverband is een bijdrage nodig van regionale overheden zoals de provincie Gelderland. Gedeputeerde Staten zien in de plannen voor het innovatiecentrum kansen voor van de regionale economie en willen de haalbaarheid hiervan onderzoeken. De resultaten leggen zij voor aan Provinciale Staten, die hier uiteindelijk over besluiten. Niet alleen in Gelderland zoekt men samenwerking. Afgelopen juni liet het provinciebestuur van Noord-Brabant weten een impuls aan ontwikkeling van medische innovaties te willen geven via een samenwerkingsverband. Gedeputeerde Staten willen het mkb ondersteunen en hen stimuleren om samen te werken met zorg- en kennisinstellingen – zoals in de regio Eindhoven. Op die manier kunnen nieuwe innovaties sneller beschikbaar komen voor patiënten. Het gaat om een stimulans van 5 miljoen euro.

Regionaal samenwerkingsverband

Ook in juni kwam er een regionaal samenwerkingsverband van de grond in Noord-Brabant, vergelijkbaar met dat in Gelderland maar met een focus op gezondheid. Máxima Medisch Centrum gaat hierbij samen met TU Eindhoven, Philips, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center)de ontwikkeling en toepassing van medische innovaties te versnellen. De samenwerking moet gaan leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!