Noord-Nederland is per 15 maart een instituut rijker dat zich richt op gezond oud worden. De Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) in Groningen is opgericht door een multidisciplinair team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Onderzoekers, faculteiten en partners van verschillende disciplines hebben zich aan de netwerkorganisatie verbonden.
UMCG, RUG en partners hebben Healthy Ageing de afgelopen tien jaar op de kaart gezet als expertisegebied van Noord-Nederland. Vanuit het Healthy Ageing gedachtegoed hebben verschillende instituten op eigen wijze invulling gegeven en bijgedragen aan (wetenschappelijk) onderzoek naar gezond ouder worden, aldus het UMCG. Tot nu toe was er echter nog veel sprake van versnippering.
Om het concept verder te brengen, wordt daarom de
Aletta Jacobs School of Public Health de verbindende factor van alle initiatieven die in Noord-Nederland ontstaan: een overkoepelende loketfunctie waar vraag en aanbod naar en van hulp samenkomen. Dit betekent dat er ook intensief samengewerkt gaat worden met bedrijfsleven en zorgverzekeraars.
Wereldwijde ambities
De ambities van de Aletta Jacobs School of Public Health reiken verder dan Noord-Nederland. Het instituut wil wereldwijd impact creëren. Dat moet gebeuren door samenwerking aan te gaan met nationale en internationale initiatieven op het gebied van Healthy Ageing. De thema’s die binnen de School centraal staan - Resilience, Sustainability, Justice, Capability en Participation – fungeren als focusgebieden waarop de school zich richt.
Wetenschappelijk directeur van AJSPH,
Jochen Mierau, zegt hierover: “Voor iedere waarde stellen we een ‘trekker’ aan, die voor dat specifieke gebied als boegbeeld fungeert. Daarmee maken we het heel persoonlijk.”
Seniorvriendelijke steden
In Nederland is ook onder meer Den Haag actief op het gebied van ouderen en gezondheid, in dit geval gericht op '
age friendly cities'. Vorig jaar oktober stond Den Haag in het teken van de Age-friendly Cities Conference 2017. Dit was een internationaal congres waarvoor de gemeente 50 wereldsteden, waaronder New York, Manchester, Bangalore, Frankfurt en Suzhou (China) had uitgenodigd om kennis te maken met o.a. de Haagse aanpak op het gebied van zorginnovatie voor senioren. Den Haag is in 2015 als eerste stad van Nederland toegetreden tot het netwerk van Age-friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).