Herston Health Precinct krijgt een biofabricatie Institute

wo 30 november 2016 - 15:29
Nieuws

Herston Health Precinct, in Australië, zal vanaf 2017 het Herston Biofabrication Institute huisvesten. Het instituut, wat twee verdiepingen in Queensland University of Technology beslaat, zal kennis op het gebied van 3D-printen, -modelleren en -scannen van menselijke weefsel vergroten.

Het Herston Biofabrication Institute maakt het mogelijk patiënt-gespecificeerde 3D-weefsels te scannen, modelleren en vervaardigen. Het instituut, gelegen in Queensland, Australië, biedt Australische onderzoekers en clinici de mogelijkheid zich te richten op geavanceerd onderzoek. Het instituut is het resultaat van een samenwerking tussen de Queensland University of Technology (QUT) en het Metro North Hospital and Health Service.

Twee verdiepingen in het Herston Health Precinct

Het instituut krijgt zijn plek op twee verdiepingen in het QUT, gelegen in het Herston Health Precinct. Binnen het Herston Health Precint bevinden zich verschillende onderzoeks- en gezondheidsinstellingen. Het is het eerste biofabricatie instituut wat zich in een ziekenhuis bevindt.

De twee verdiepingen bieden artsen, onderzoekers, ingenieurs, verpleegsters en wetenschappers samenwerkingsruimten. Hierin kunnen de multidisciplinaire teams samen werken aan het ontwikkelen van 3D-weefsels. De mogelijkheden op de twee verdiepingen zijn groot; van weefselmanipulatie tot het maken van scans en het vervaardigen van 3D-modellen. Er zijn tevens onderwijsruimtes en innovatie hubs te vinden.

Biofabricatie van implantaten

Het vakgebied biofabricatie combineert geavanceerde fabricatietechnieken met biologische systemen. Zo worden ontworpen weefselconstructen, om bijvoorbeeld gebroken botten te zetten of kraakbeen te vervangen, werkelijkheid. Hiervoor wordt bijvoorbeeld de 3D-printer ingezet. Het Biofabrication Institute zal zich dan ook op deze professie focussen.

Bij QUT, een van de samenwerkingspartners, zijn de eerste stappen in dit veld al gezet. Hier worden cellen van patiënten gebruikt bij het creëren van 3D-weefsel. Dit zorgt ervoor dat het weefsel niet afgestoten wordt door het lichaam van de patiënt. Het weefsel groeit mee met het lichaam en met de tijd ‘verdwijnt’ de implantaat. Metalen implantaten worden met deze ontwikkeling overbodig.

3D-printen van organen

De verwachtingen voor het instituut zijn hoog gespannen. Zo moet het instituut de weg banen voor vaker gebruik van 3D-printers, eventueel zelfs in operatiekamers. Het hoofddoel voor het instituut is het 3D-printen van organen. Hiermee kunnen wachtlijsten voor organen ingekort worden. De samenwerking tussen artsen, onderzoekers, wetenschappers en zelfs patiënten moet hiervoor de beste omgeving bieden.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!