Wanneer een patiënt met een botbreuk op de huisartsenpost binnenkomt, kan de dienstdoende huisarts nu buiten kantooruren rechtstreeks diagnostiek aanvragen bij de afdeling radiologie van het CWZ. Dankzij de inzet van artificial intelligence (AI) van Gleamer BoneView, het programma dat de foto’s beoordeelt, hoeft de SEH-arts namelijk niet meer betrokken te worden bij de beoordeling van de foto’s. ’s Ochtends kijken de radiologen de beoordelingen wel nog na, om de kwaliteit te garanderen.
In 2021 had het ETZ in Nederland de primeur met de het AI-gestuurde BoneView en mocht het ziekenhuis drie maanden proefdraaien met deze slimme software. CWZ kiest nu als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland er officieel voor om mogelijke botbreuken bij de huisartsenpost, buiten kantooruren, geautomatiseerd te laten beoordelen. Samen met de HAP-artsen, de HAP-automatiseringsafdeling, de SEH, radiologie en de MIT-afdelingvan CWZ is de inbedding van de AI-gestuurde applicatie gerealiseerd. En dat bleek volgens alle betrokkenen ‘een mooie samenwerking die naar meer smaakt.’
Effectieve analyse botbreuken
De effectiviteit van de applicatie BoneView is hoog, maar een dag later worden voor de veiligheid de resultaten wel nog gecontroleerd door radiologen. De slimme ondersteuning van BoneView wordt door betrokkenen als win-win-situatie omschreven voor medewerkers en patiënt. De slimme software is één van de vele AI aangedreven oplossingen die door GLEAMER zijn ontwikkeld om de patiëntenzorg en resultaten te helpen verbeteren. BoneView is door de FDA goedgekeurd voor het analyseren van (eventuele) botbreuken en buitengewoon betrouwbaar.
Eigen risico ingeperkt
Patiënten hoeven dankzij deze innovatieve werkwijze niet meer te wachten bij de SEH, maar kunnen direct door naar radiologie voor de röntgenfoto. Als vervolgens blijkt dat er geen sprake is van een breuk, wat bij de meeste patiënten het geval is, dan kan iemand snel weer naar huis. Het eigen risico blijft op die manier ook grotendeels ‘in the pocket’. Hiernaast wordt de SEH ontlast, omdat een flinke stroom patiënten niet meer gezien hoeft te worden.