Kabinet investeert 20 miljoen euro extra in innovatief mkb

vr 13 maart 2015 - 09:14
henk-kamp-1
Innovatie
Nieuws

In een officiële kamerbrief laat minister Kamp van Economische Zaken weten het innovatieve mkb extra te stimuleren. Vanaf nu tot eind 2016 is namelijk 20 miljoen extra subsidie beschikbaar die wordt verdeeld over drie innovatieprogramma’s.

Budget MIT-regeling aanzienlijk uitgebreid
Allereerst wordt met de verruiming het budget van de Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) aangepast. Deze populaire subsidieregeling bestaat sinds 2013 en is uitsluitend bedoeld voor mkb’s die actief zijn in een van de negen Nederlandse topsectoren. Dit zijn de sectoren water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie.

Naar verwachting wordt deze subsidie in april gepubliceerd en ten opzichte van vorig jaar wordt het subsidiebudget aanzienlijk vergroot. Was er in 2014 nog een budget van 30 miljoen euro, in 2015 wordt dit maar liefst 55 miljoen euro. Deze stijging komt onder andere omdat het programma samen met de provincies wordt uitgevoerd. Zo ontstaat er meer samenhang en uniformiteit tussen de landelijke en regionale innovatieregelingen.

Vanaf dit jaar worden MIT-aanvragen namelijk direct doorgeleid naar de juiste regio of topsector en wordt bij de beoordeling gebruikgemaakt van zowel regionale als landelijke expertise.

Met IPC subsidie voor samenwerkende mkb’s
Het tweede innovatieprogramma waar financiering voor komt, is de IPC-regeling (InnovatiePrestatieContracten). Dit programma is terug van weggeweest en is bedoeld om samenwerkende mkb’s in dezelfde regio, keten of branche aan te zetten tot innovatie.

De subsidie is voor samenwerkingsverbanden van minimaal tien bedrijven en een brancheorganisatie voor het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of processen. Zowel in 2015 als 2016 is hier 3 miljoen euro voor beschikbaar.

Laatste drie miljoen voor SBIR-programma
Tot slot komt ook de SBIR (Small Business Innovation Research) dit jaar weer terug. Dit innovatieprogramma is naar voorbeeld van het gelijknamige programma uit de VS en richt zich op het oplossen van maatschappelijke problemen door het aanbesteden van R&D.

Er ontstaat een vraag vanuit de innovatieagenda, gekoppeld aan een klantvraag. Via een competitie kunnen andere organisaties een oplossing aanbieden voor dit maatschappelijke probleem. Van deze oplossingen krijgt een aantal de mogelijkheid om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Vervolgens krijgen de onderzoeken met de beste resultaten de opdracht om het R&D-project uit te voeren. Het ministerie richt zich overigens op maximaal twee thema’s of twee topsectoren. Op dit moment wordt gedacht aan de onderwerpen mobiliteit, zorg en/of veiligheid. Verdeeld over twee jaar is hier 3 miljoen euro voor beschikbaar.
Omdat deze wijziging dus betrekking heeft op drie aparte subsidieprogramma’s, levert dit ook drie nieuwe subsidiekansen op voor het innovatieve mkb. Benieuwd hoe dit voor uw innovatieprojecten zit? Laat het weten.