Kunstmatige intelligentie voor kunstmatige beademing bij MMC

di 18 december 2018 - 12:08
MMC-beademing-AI-scaled
AI
Nieuws

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is op de afdeling Intensive Care van start gegaan met INTELLiVENT-ASV - op basis van AI-technologie gebaseerde beademing. Het MMC is naar eigen zeggen het tweede ziekenhuis in Nederland na Amsterdam-UMC-locatie AMC dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie als eerste keuze inzet voor in principe alle invasief beademde patiënten. Aan de invoering zijn maanden van uitgebreide voorbereiding en scholing vooraf gegaan.

Het MMC stelt dat invasieve kunstmatige beademing al halverwege de vorige eeuw is ingevoerd. Beademingsmachines zijn in de loop der jaren steeds verder verbeterd. Toch zijn ze nog altijd onvoldoende aangepast aan de behoefte van de patiënt. Kunstmatige intelligentie (AI) kan nu ingezet worden om meer maatwerk te bieden. INTELLiVENT-ASV is van Hamilton Medical.

Aanpassing aan behoefte patiënt

MMC gebruikt nu wat het een ‘zeer innovatieve beademingsvorm’ noemt, waarbij de beademingsmachine zich op basis van diverse metingen continu aanpast aan de (veranderende) behoefte van de patiënt. “De machine houdt de patiënt constant in de gaten en reageert meteen indien nodig. De frequentie en snelheid waarmee dit gebeurt, is door verpleegkundigen en artsen niet te evenaren”, aldus Jesse van Akkeren, intensivist in MMC. Het MMC verwacht dat patiënten veiliger beademd worden, sneller van de beademing komen en daardoor sneller terug naar de verpleegafdeling kunnen. Dat betekent ook minder mogelijke lichamelijke en psychische schade als gevolg van de beademing. Verder kunnen artsen en verpleegkundigen meer tijd en aandacht besteden aan andere belangrijke zaken voor de patiënt.

Meer comfort, meer werkplezier

Comfort voor de patiënt is een ander voordeel. Een IC-verblijf, zeker als de patiënt beademd wordt, is vaak zwaar en traumatisch. Een deel van de patiënten houdt daaraan, soms levenslang, klachten over (vaak Post Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd).Pieter Tegelaers, Intensive Care verpleegkundige, voegt toe: “Maar behalve de genoemde voordelen voor de patiënt zien we dat ons werkplezier ook toeneemt. Deze ontwikkeling past binnen het innovatieve karakter van onze Intensive Care. Dit daagt ons telkens uit.” Een aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt kunstmatige intelligentie incidenteel bij invasieve beademing of in het kader van onderzoek. MMC is, na het Amsterdam UMC (locatie AMC), het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie als eerste keuze inzet voor in principe alle invasief beademde patiënten.

Besparen door kunstmatige intelligentie

De gezondheidszorg kan de komende jaren flink besparen door de inzet van AI en cognitive computing, zo stelde consultancy-organisatie Frost & Sullivan in september. Uit onderzoek blijkt dat de besparingen tot 2025 kunnen oplopen tot een slordige 150 miljard dollar. Hoewel de drempel voor veel bedrijven en organisaties in de zorg om AI en cognitive computing in te zetten nog hoog is, zullen grote namen als Google, Microsoft en IBM deze technologieën democratiseren en zullen de kosten hierdoor flink dalen, verwacht Frost & Sullivan.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!