De elektronische uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voorziet nadrukkelijk in een behoefte. Dat blijkt uit het rapport ‘Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur’. Het Landelijk Schakelpunt is een belangrijk hulpmiddel voor gegevensuitwisseling geworden in de Nederlandse gezondheidszorg, aldus beheerder VZVZ. Om de bekendheid te verbeteren, wordt dit najaar een publiekscampagne gelanceerd.
VZVZ heeft samen met koepelorganisaties van zorgaanbieders en met Zorgverzekeraars Nederland de effecten en baten van vijf jaar gebruik van het LSP onderzocht en vastgelegd in het rapport. Het LSP is volgens de samenstellers ervan in die vijf jaar de basis geworden voor veel vormen van gegevensuitwisseling in de reguliere- en spoedzorg. Dat zal alleen maar toenemen in de toekomst, zo wordt verwacht. Het Landelijk Schakelpunt werd als landelijk werkende zorginfrastructuur ingevoerd nadat de Eerste Kamer in 2011 tegen invoering van het Landelijke elektronische patiëntendossier (L-EPD) stemde. Aan het LSP werd al gewerkt in de aanloop naar het L-EPD. Het werd ingevoerd omdat er wel behoefte was aan het veilig digitaal kunnen uitwisselen van medische gegevens. Het Landelijk Schakelpunt bestaat sinds 2012 en wordt beheerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).Publiekscampagne over LSP
Het onderzoek toont aan dat er nog veel winst valt te behalen op het gebied van communicatie naar burgers over het gebruik van het LSP. Zo wordt het LSP vaak nog gezien als een soort EPD. Ook kan er meer bekendheid worden gegeven aan de mogelijkheid dat burgers via een website toestemming hebben gegeven om gegevens beschikbaar te stellen. Daarom lanceert VZVZ in het najaar van 2018 de website volgjezorg.nl met een bijbehorende publiekscampagne.Schakelpunt voorziet in behoefte
De belangrijkste conclusie uit het rapport is dus dat de elektronische uitwisseling van medische gegevens nadrukkelijk in een behoefte voorziet. Ruim 12 miljoen burgers hebben daar toestemming (opt-in) voor gegeven. Wekelijks worden ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld. In de afgelopen vijf jaar zijn er één miljard berichten verwerkt via het LSP. Er zijn metingen gedaan in 2015 en 2017. Enkele duidelijke verschillen:- Er is een significante toename in uitwisseling van informatie tussen zorgaanbieders, waardoor in 2017 66 procent van de ondervraagden aangeeft beleid aan te willen passen op basis van de verkregen informatie. In 2015 bedroeg dit 48 procent.
- In 2017 was 75 procent van de huisartsenpraktijken op het LSP aangesloten, tegen 62 procent in 2015. Vrijwel alle apotheken in Nederland zijn aangesloten (99%).
- 15 procent van de huisartsen geeft aan zich ervan bewust te zijn dat het van belang is hun patiënten erop te wijzen dat hun toestemming nodig is voor uitwisseling van hun medische gegevens. In 2015 was dat besef beduidend lager.
- Het aantal opvragingen van medicatiegegevens is tussen 2015 en 2017 met 78 procent toegenomen tot ruim 35 miljoen.