LUMC 600.000 euro subsidie voor onderzoek naar microvessel-on-a-chip

vr 9 juni 2017 - 19:07
Nieuws

Onderzoekers van het Leids Universitair Centrum (LUMC) en het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) gaan een subsidie van 600.000 euro inzetten om hun ‘microvessel-on-a-chip-model’ verder te ontwikkelen.

Met het geld, waarvan 480.000 euro afkomstig is van het ZonMw-programma Meer Kennis met Minder Dieren en de Stichting Proefdiervrij, kan in dit laboratoriummodel het gedrag van stoffen op kleine menselijke bloedvaten in detail in kaart worden gebracht.

Vooralsnog werd dit onderzoek gedaan in proefdieren zoals de muis, maar dit heeft restricties omdat muizen maar slechts vergelijkbaar zijn met de mens. De onderzoekers willen nu aantonen dat hun model bruikbaar is als alternatief voor dierproeven.

Belangrijke omgevingsfactoren

“In de huidige laboratoriummodellen ontbreken enkele hele belangrijke omgevingsfactoren die in levende organismen essentieel zijn voor de functie van kleine bloedvaatjes. In ons project gaan we deze elementen inbrengen en testen of de bloedvateigenschappen in ons model vergelijkbaar zijn met bloedvaatjes in een levend organisme”, legt Anton Jan van Zonneveld van de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC uit.

Patiënten vroeg opsporen

De potentiele toepassingen van het model zijn talrijk. Vooral voor patiënten met ziekten die veroorzaakt worden door verlies van kleine bloedvaatjes, zoals hart- en nierfalen liggen er kansen. Van Zonneveld hierover: “Het model kan ingezet worden om te onderzoeken of deze patiënten stoffen in hun bloed hebben die de vaatjes aantasten. Zo kunnen we deze patiënten vroeg opsporen en eerder behandelen. Ook kunnen we het model gebruiken om stoffen te vinden die als waarschuwingsvlag dienen voor verlies van de kleine vaatjes.”

Subsidie fundamenteel onderzoek

Er komt steeds meer aandacht voor het toepassen van ‘organs-on-a-chip. Begin mei werd bekend dat zes onderzoeken elk 19 miljoen euro subsidie kregen van het ministerie van OCW, waaronder onderzoek van het LUMC naar ‘Organs-on-a-chip.

OCW stelt in totaal 112,8 miljoen euro beschikbaar. Met de financiering van 18,8 miljoen euro per initiatief kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en samenwerkingen op het hoogste wetenschappelijke niveau aangaan.  De bijdrage is onderdeel van het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het ministerie van OCW.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!