LUMC krijgt 1,9 mln subsidie voor biomedisch imaging-onderzoek

ma 24 december 2018 - 10:00
Ingang-LUMC-overdag
Onderzoek
Nieuws

Twee onderzoeksteams van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben bij elkaar ruim 1,9 miljoen subsidie gekregen van NWO-TTW, uit het topsectorprogramma High Tech Systemen en Materialen. De subsidies worden ingezet voor onderzoek naar nieuwe technieken om cellen, weefsels en organen met grote precisie zichtbaar te maken.

Prof. Andrew Webb van het Gorter Centrum (afdeling Radiologie) kreeg de subsidie samen met dr. Berit Verbist, dr. Marius Staring, dr. Jan-Willem Beenakker, prof. Peter Boernert en prof. Thijs van Osch. Samen doen ze onderzoek naar nieuwe diffusie-MRI-technieken, die samen met nieuwe AI-technieken, kunnen zorgen voor robuuste tumorafbeelding en het objectief volgen van behandeleffecten van protonentherapie in het HollandPTC. De klinische focus ligt op hoofd-halstumoren en op oogtumoren. De totale projectomvang is 800.000 euro.

Onderzoek AI en datavisualisatie

Prof. Boudewijn Lelieveldt van het Lab Klinische en Experimentele Beeldverwerking (afdeling Radiologie) kreeg de subsidie samen met prof. Frits Koning (afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie), dr. Thomas Höllt (Computational Biology Center) en dr. Anna Vilanova van de Computer Graphics and Visualization group van de TU Delft. Hun onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe AI- en datavisualisatie-technieken om hoogdimensionale omics-data inzichtelijk te maken. De totale projectomvang is 1,1 miljoen euro. Het doel van het project is om detailinformatie over losse cellen (single cell-omics) te koppelen aan beeldinformatie over hoe die cellen zich in weefsels ten opzichte van elkaar organiseren. Hiermee kan bijvoorbeeld worden bestudeerd hoe het immuunsysteem in actie komt om tumorcellen te remmen of op te ruimen, of hoe verschillende soorten hersencellen een soort mozaïek vormen.

14 projecten van start

In totaal kende NWO-TTW op 13 december 2018 financiering toe aan 14 onderzoeksprojecten. De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en utilisatie, en worden uitgevoerd in consortia die bestaan uit bedrijven, collectebusfondsen en (inter-) nationale onderzoeksinstituten. In november ontving het project ULTRA-X-TREME vier miljoen euro subsidie van NWO-TTW. voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen. Hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte van Radboudumc en Universiteit Twente leidt dit project.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!