Máxima MC praat over robots tijdens Dutch Design Week

do 24 oktober 2019 - 09:47
RobotMMC
Innovatie
Nieuws

Het Máxima MC geeft tijdens de Dutch Design Week (za 19 okt. 2019 – zo 27 okt. 2019) een presentatie over het gebruik van robots in de gezondheidszorg. Er worden namelijk forse stappen verwacht in het autonoom handelen van chirurgische robots. Bezoekers van de DDW worden aan het denken gezet over hun persoonlijke grenzen op dit gebied.

Robots veranderen onze zorg in toenemende mate. Vooralsnog gaat het om een aanvulling op het menselijke werk. De chirurg bijvoorbeeld is het brein achter de ingreep, de operatierobot maakt zijn handelingen nauwkeuriger. Maar de scheidslijn tussen fysieke, digitale en biologische elementen vervaagt en de autonomie van de robot komt dichterbij. Voor MMC reden om het gesprek hierover te openen.

“Stel dat robots over een aantal jaren autonoom kunnen opereren. Ze beschikken over software op basis van artificiële intelligentie en een database van tienduizenden vergelijkbare operaties. Wat als de rol van de robot groter wordt dan die van de chirurg? Wie is er aansprakelijk als het misgaat? Met dat soort vragen gaan we op pad om mensen aan het denken te zetten. Dit door middel van een surrealistische omgeving, waarmee je je in een operatieomgeving waant”, aldus klinisch fysicus Joleen Blok.

'Robot vult handelen aan'

Het MMC nam afgelopen jaar als eerste van Nederland de Senhance-operatierobot in gebruik. De robot wordt nu al ingezet ter ondersteuning bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie. Met de leverancier en de TU/e, toonaangevend op het gebied van robotica, wordt er doorontwikkeld.

“Tot nu toe vervangt de robot ons niet, maar vult deze het handelen aan. Samen zullen we de robotchirurgie blijven vernieuwen, zodat we kunnen bijdragen aan de beste en meest innovatieve ingrepen en deze aan onze patiënten kunnen aanbieden. Gezien de snelle ontwikkelingen op dit gebied, vinden we het belangrijk om de discussie hierover met elkaar en met onze patiënten te openen”, aldus prof. dr. gynaecoloog Marlies Bongers.

Het MMC voert sinds enkele maanden ook gynaecologische operaties uit met behulp van een operatierobot. In het vorig jaar oktober geopende nieuwe operatiecomplex van het MMC op de locatie in Veldhoven werden al urologische en maagdarmoperaties op deze wijze uitgevoerd. Ook werkt het MMC samen met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen.

Embassy of Health

De presentatie van MMC op de DDW is onderdeel van de Embassy of Health; een samenwerking tussen Waag, Philips, Dutch Design Foundation, het Stimuleringsfonds, U CREATE en Máxima MC. Zij stimuleren het creatief en disruptief denken over de toekomst van de gezondheidszorg. Het programma van de ambassade beoogt burgers, patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en anderen bewust te maken van de rol en het belang van design bij de ontwikkeling van innovatieve interventies in de zorg. 

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!