Máxima MC zet 3D-geprinte baby dummy in voor reanimatieprocedure

do 9 mei 2019 - 10:36
3Dprint
Innovatie
Nieuws

Neonatologen van het Máxima MC in Veldhoven maken gebruik van een een nieuwe reanimatiepop, gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. De 3D-geprinte pop is ontwikkeld door TU/e-onderzoeker Mark Thielen en bevat een verscheidenheid aan sensoren om de kwaliteit van de reanimatie te meten.

Neonatologen, gynaecologen en vroedvrouwen trainen deze vaardigheden momenteel op het gebied van reanimatiepoppen. Hoewel de huidige oefenpoppen vervangers voor het echte kind zouden moeten zijn, is er aan de binnenkant weinig gelijkenis. Deze poppen hebben namelijk een puur mechanisch ontwerp, dat geoptimaliseerd is voor massaproductie: goedkoop en onverwoestbaar.

Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Met behulp van een 3D-printer maakte hij replica’s van de botstructuur, bestaande uit sterke, flexibele kunststoffen, en vormen van het hart, de longen, de spieren, het vet en het huidweefsel, in verschillende zachte siliconensoorten. 

De pop bevat een verscheidenheid aan sensoren om de kwaliteit van de reanimatie te meten. De kaak bevat bijvoorbeeld positiesensoren om de opening van de luchtweg te volgen, terwijl er bloeddruk- en stromingssensoren in het hart zijn geplaatst om de effectiviteit en kwaliteit van de hartmassage te bepalen. De uiteindelijke integratie van het kunstmatige vasculaire systeem in de oefenpop vereist nog steeds verdere miniaturisering van het circulatiesysteem.

(Beeld: Angeline Swinkels, TU/e)

Realistische gevoelswaarde vele malen hoger

De weerstand en flexibiliteit van het hart en de ribbenkast worden gemeten in de nieuwe pop en vergeleken met echte baby’s en konijnen, die qua anatomie en grootte vergelijkbaar zijn. Dokters en verpleegkundigen van Maxima MC die deelnamen aan een sensorische studie gaven ook aan dat de realistische gevoelswaarde tijdens de reanimatie van de nieuwe oefenpop veel hoger was dan bij de huidige oefenpoppen.

De door Thielen ontwikkelde oefenpop is speciaal bedoeld voor ziekenhuizen in ontwikkelingslanden, waar de meeste voortijdige geboorten plaatsvinden. Het eerste prototype van Thielen, nu ontwikkeld voor ongeveer 5000 euro, is iets duurder dan de eenvoudigere en puur mechanische alternatieven. Toch is het nog steeds een goedkoop alternatief voor de zeer geavanceerde testpoppen, die tot 50.000 euro kunnen kosten. 

Ook 3D-schermen- en brillen bij Maxima MC

Het Maxima MC maakt ook al gebruik van 3D-schermen en –brillen in bij kijkoperaties aan de lever of darm. Omdat de specialist bij het opereren diepte ziet, kan er volgens het MMC nauwkeuriger geopereerd worden in vergelijking met het 2D-beeld dat bij een traditionele kijkoperatie getoond wordt. De technologie wordt gecombineerd met een robotarm die vorig jaar werd geïntroduceerd.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!