Meander zet live navigatie in voor lastige bijholte-operaties

do 22 februari 2018 - 08:17
PersfotoKNO
Tweedelijn
Nieuws

Voor lastige bijholteoperaties zetten KNO-artsen van Meander Medisch Centrum (MMC) sinds kort een geavanceerd navigatiesysteem in. Volgens KNO-arts Wietske Richard is dit systeem een uitkomst voor patiënten met chronische bijholteontstekingen, bij wie eerdere minder uitgebreide ingrepen onvoldoende leken te werken.

Het systeem combineert de beelden van een CT-scan met de live beelden uit het inwendige van de neusbijholten. Door deze technologie is het volgens het MMC mogelijk om nog nauwkeuriger te opereren. Voorafgaand aan de operatie wordt een CT-scan gemaakt van het hoofd van de patiënt. Het navigatiesysteem gebruikt de gegevens van de CT-scan en op twee schermen worden zowel de live beelden van het hele operatiegebied als de positie van de operatie-instrumenten aangegeven op de CT-beelden in beeld gebracht. De arts kan daardoor zorgvuldig kwetsbare structuren omzeilen en uitgebreider opereren.

Live en 3D-navigatie

Live navigatie door het menselijk lichaam wordt steeds vaker ingezet om complexe operaties te ondersteunen en diagnostiek te verbeteren. Het Radboudumc wil bijvoorbeeld met onderzoek naar het toepassen van 3D-navigatie proberen om longkanker in een vroeger stadium op te sporen en zo de sterfte op dit gebied te beperken. Philips werkt aan de ontwikkeling van de chirurgische navigatietechnologie met AR (Augmented Reality) om chirurgen te helpen bij beeldgestuurde wervelkolomchirurgie. Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zet naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis wereldwijd een nieuwe, navigatie-gestuurde chirurgische methode in om in de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker te opereren.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!