Meander zet thuismonitoring in voor risico-zwangerschappen

wo 25 juli 2018 - 11:00
Meander_thuismonitoring
eHealth
Nieuws

Voor zwangere vrouwen met een (hoog) risico op zwangerschapscomplicaties biedt Meander Medisch Centrum (MMC) voortaan in een aantal gevallen thuismonitoring aan, ook wel thuisopname voor zwangere vrouwen genoemd. Daarmee volgt het MMC onder meer het Isala Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis.

Sinds kort wordt in het Amersfoortse MMC gebruik gemaakt van een nieuw systeem: Sense4Baby. Met dit systeem kan een zwangere vrouw thuis elke dag een hartfilmpje (CTG) van haar baby maken en dat via een app naar het ziekenhuis sturen. De verpleegkundige van de thuismonitoring controleert het filmpje, houdt dagelijks telefonisch contact en komt zo nodig bij de vrouw thuis.

In aanmerking komen voor thuismonitoring

Voordat thuismonitoring kan plaatsvinden, wordt een zwangere vrouw altijd eerst 24 uur opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de ziekenhuisopname wordt bekeken of zij voor thuismonitoring in aanmerking komt. Na een gesprek maakt de thuismonitoring-verpleegkundige afspraken over de thuisopname. Afhankelijk van de indicatie komt een gespecialiseerde verpleegkundige van Meander Medisch Centrum één of meerdere keren bij de vrouw thuis en één keer per week zijn er uitgebreide controles in het ziekenhuis. De telezorg heeft volgens het ziekenhuis als voordeel dat de zwangere vrouw niet langdurig van huis hoeft te zijn en meer privacy heeft.

Thuis blijven met beperkingen

Ook andere ziekenhuizen bieden thuis- of telemonitoring aan voor zwangere vrouwen. Het Isala Ziekenhuis in Zwolle doet dit al ruim tien jaar. Bij thuismonitoring kunnen zwangere vrouwen die tien jaar geleden nog werden opgenomen, thuis blijven voor hun controles, zij het met beperkingen in wat zij mogen doen. Risico-zwangeren worden één dag opgenomen. Een grote verandering in thuismonitoring vond bij het Isala Ziekenhuis in 2016 plaats met invoering van het nu ook door het MMC gebruikte Sense4Baby. Ook onder meer het Deventer ziekenhuis past deze technologie sinds 2016 toe. Groot voordeel is ook volgens dit ziekenhuis dat zwangere vrouwen niet langdurig een ziekenhuisbed bezetten en in plaats daarvan in de vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Miljoenen aan besparingen

In september 2017 concludeerde de NOS op basis van onder meer uitspraken van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat thuismonitoring met behulp van e-health toepassingen voor miljoenen aan besparingen kan zorgen. Daarbij werd de thuismonitoring door het Isala ziekenhuis als voorbeeld aangehaald. In het Hoofdlijnenakkoord 2019-2022 voor de medisch-specialistische zorg wordt ook gewezen op de noodzaak van verschuiving van ziekenhuiszorg naar de thuissituatie.