Medisch startup kunstmatige intelligentie haalt €2.25M op

do 1 juni 2017 - 10:31
Nieuws

Medische startup Aidence heeft een investering van €2.25M opgehaald bij Venture Capital partijen Northzone, HenQ, Health Innovations en het investeringsfonds van de Haaglanden ziekenhuis groep. De nieuwe startup zet kunstmatige intelligentie in om medische beelden te interpreteren. De opgehaalde miljoenen steken zij in het versterken van de technische en sales teams en het vergroten van de internationale slagkracht.

Er is een tekort aan radiologen; het nieuws rapporteert er al jaren over. Aidence helpt dit probleem te bestrijden door een nieuwe werknemer te introduceren: software. De software van Aidence biedt snelle, goedkope en nauwkeurige analyses en diagnoses van röntgen, MRI en CT beelden. Software, of een computer, gebruiken om medische diagnoses te stellen staat ook wel bekend onder de naam computer-aided diagnostics. De startup zegt hiermee misdiagnoses te verminderen en efficiëntie te verhogen. Zij richten zich in eerste instantie op longkanker detectie.

Steeds in ontwikkeling

Aidence durft de lat hoog te leggen: het ultieme doel van de startup is een niveau van diagnostische kwaliteit te bereiken wat vergelijkbaar is met de gezamenlijke kennis van alle menselijke experts - en die beschikbaar te stellen in alle ziekenhuizen ter wereld. De software van Aidence maakt dan ook gebruik van deep learning. Hierdoor blijft de software zich ontwikkelen, en zal het op den duur medische specialisten echt kunnen helpen. Voor radiologen zal de software een tweede paar ogen zijn, om zo de werkdruk te verlagen en misdiagnoses te verminderen.

Meer toepassingen

De deep learning technologie van Aidence beperkt zich niet tot één toepassing. Momenteel doet het bedrijf onderzoek naar meerdere ziektebeelden op thorax CT en MR van gewrichten en hersenen. Toekomstige toepassingen ziet de startup in triage en workflow optimalisatie, screening programma’s en de standaard klinische praktijk. Zij werken hiervoor samen met radiologie bedrijven en ziekenhuizen in meerdere landen.

De software is ISO13485 gecertificeerd en de eerste CE marking voor de Europese markt wordt verwacht in het derde kwartaal van 2017. Aidence werkt daarnaast samen met haar Notified Body DEKRA om ervoor te zorgen dat het goedkeuringsproces klaar is voor dit type software.

Het bedrijf behaalde onlangs een top-3 resultaat, met $1 miljoen aan prijzengeld, in de 2017 Kaggle Data Science Bowl. Dit was een wereldwijde wedstrijd, waarbij bedrijven werden uitgedaagd software te ontwikkelen die longkanker detecteert na één CT scan. In de wedstrijd streed Aidence tegen bijna 10,000 onderzoekers. Aidence staat tevens momenteel bovenaan in de wetenschappelijke LUNA challenge voor long nodule detectie.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!