Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met een Virtual Reality experiment. Op verschillende afdelingen kunnen patiënten zich met een VR-bril even in een andere wereld wanen. Ver weg van het ziekenhuis en behandeling. De virtuele wereld biedt patiënten afleiding en zorgt voor ontspanning.
Het ziekenhuis werkt voor dit experiment samen met SyncVR Medical. De programma's zijn speciaal ontwikkeld voor patiënten in het ziekenhuis. Er kan gekozen worden uit verschillende virtuele ervaringen. Die variëren van spelletjes tot een virtuele tour door de Schotse Hooglanden of het Rijksmuseum.
"Met de VR-bril is het net of ik er echt ben. Je ziet niet alleen een heel andere wereld om je heen, maar je hoort ook het geluid van die virtuele omgeving", aldus een van de patiënten
Minder angst en pijn
De afleiding die de VR-brillen bieden, zorgt er ook voor dat patiënten minder angst en pijn ervaren. Dat effect wordt al door diverse onderzoeken onderstreept.
“Dankzij de VR-bril lijkt het net alsof je écht op die plek bent. Je ziet niet alleen een heel andere wereld om je heen, maar je hoort ook het geluid van die virtuele omgeving. Dat maakt dat je je daadwerkelijk in een andere wereld waant. Even weg van je ziekte", stelt Elke van Beek van het St, Antonius Kankercentrum.
VR-bril ook op andere afdelingen
Behalve op de oncologieafdeling wordt de VR-bril ook op andere afdelingen al getest. Kinderarts Arine Vlieger onderzoekt het effect van de virtuele afleiding bij kinderen op de Downpoli die bloed moeten laten prikken. Verder hebben ook de afdelingen Endoscopie en Revalidatie al interesse getoond om de VR-brillen in te gaan zetten bij bepaalde behandelingen.
Een andere toepassing van de VR-bril die het ziekenhuis overweegt is de voorlichting van patiënten. Zodat patiënten van tevoren precies weten én ook zelf kunnen ervaren wat een bepaalde behandeling inhoudt. Het Antonius Ziekenhuis ziet het inzetten van virtual reality als een vorm van aanvullende, niet-medische zorg.
De VR-bril en deze virtual reality-oplossing deed enkele maanden geleden ook al zijn intrede bij het Catharina ziekenhuis. Daar kunnen patiënten op de afdeling dialyse, Radiologie of de pijnpoli een VR bril opzetten om zo de eventuele angst en pijn te verminderen.