MijnIBDcoach halveert aantal ziekenhuisopnames, verbetert therapietrouw

ma 17 juli 2017 - 15:06
Nieuws

De e-health-toepassing MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+.

MijnIBDcoach is een e-health-toepassing die de begeleiding ondersteunt van patiënten met een chronische darmaandoening. De uitslag van het onderzoek bewijst volgens maag,- darm-, leverarts Marieke Pierik de meerwaarde en potentie van e-health toepassingen voor het efficiënter inrichten van de zorg. De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee voornaamste vormen van chronische ontstekingsziekten van de darm en worden meestal afgekort tot IBD (inflammatory bowel disease). Ruim 80.000 mensen in Nederland hebben last van IBD-aandoeningen en dit aantal groeit. IBD begint vaak al op relatief jonge leeftijd (tussen 15-40 jaar) en heeft in veel gevallen een grote, negatieve impact op de kwaliteit van leven.

Monitoring houdt ziekte onder controle

Voortdurende monitoring van deze patiënten is van belang om de ziekte onder controle te houden en complicaties tot een minimum te beperken.  Om daar in te voorzien is de digitale tool MijnIBDcoach ontwikkeld. IBD-patiënten leren met behulp van de toepassing op een interactieve manier over hun ziekte en krijgen de gelegenheid om eenvoudig te communiceren met behandelaars. Deze zorgprofessionals (arts of verpleegkundige) kunnen op hun beurt de patiënt op afstand kan volgen en zo nodig op basis van afwijkende signalen actie ondernemen.

Lerend programma

MijnIBDcoach werd in mei 2015 in het MUMC+ geïntroduceerd als zelfmanagementprogramma met als doel het verhogen van de patiënttevredenheid, het verbeteren van de communicatie tussen patiënt en zorgverlener, en het verbeteren van kennis en inzicht in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het is volgens het UMC een intelligent programma, dat 'leert' van de door de patiënt ingevoerde data. Behalve het aanbieden van de toepassing werd het zorgproces voor de bij het onderzoek betrokken patiënten aangepast.

Bijna 1.000  patiënten namen deel aan de studie, waarvan ongeveer de helft de beschikking kreeg over MijnIBDcoach. Deze groep werd minder vaak opgenomen in het ziekenhuis (50 procent afname), bracht minder bezoeken aan de polikliniek (39 procent afname) en had een hogere medicatietrouw dan de controlegroep. De patiënten rapporteerden verder een hoge kwaliteit van zorg.

Efficiëntere inrichting zorgproces

"De tool levert dus een waardevolle bijdrage aan de zorg voor patiënten met een chronische darmaandoening", zegt Pierik. "Willen we de kosten in de toekomst beheersbaar blijven houden, dan zijn structurele veranderingen in de zorg nodig. E-health toepassingen, zoals MijnIBDcoach, zijn uitermate geschikt om het primaire zorgproces efficiënter in te richten, zonder het belang en de behoeften van de patiënt uit het oog te verliezen."

MijnIBDcoach won vorig jaar november de Vintura Healthcare Impact Award en werd in mei van dit jaar genomineerd voor de landelijke Value Based Healthcare Prize 2017. De tool werd ontwikkeld in een samenwerkingsverband van artsen, IBD-verpleegkundigen, de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), Sananet en Ferring B.V.

MijnIBDcoach is geschikt voor monitoring van alle IBD-patiënten. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepresenteerd tijdens de Digestive Disease Week in de VS en op het congres van de European Crohn and Colitis Organisation (ECCO) in Barcelona.

Eerdere berichtgeving over IBD op ICT&health: E-healthsamenwerking moet behandeling darmproblemen sterk verbeteren.