Minister Bruins bekijkt zorginnovaties in Twente

wo 29 januari 2020 - 08:22
RRD-RobotHandschoen
Innovatie
Nieuws

Minister Bruins heeft 27 januari een bezoek gebracht aan de Technologie en Zorg Academie (TZA) in Enschede. Hij opende daar een 'Zorg van Nu'-punt, een initiatief van VWS, voor de regio. Ook sprak hij over e-health en de juiste zorg op de juiste plek met ziekenhuis MST, Roessing Research and Development en zorgverzekeraar Menzis.

Zorg van Nu bestaat uit een mobiele presentatie van zorginnovaties om e-health en innovaties in de zorg meer aandacht te geven. Zorgorganisaties en gemeenten kunnen dit punt boeken, samen met een stand en truck van TZA. Daar kunnen inwoners en zorgverleners dan kennis maken met zorginnovaties. Het draagt ook bij aan het doel van TZA: het begeleiden van bewustwording, acceptatie en adoptie van zorgtechnologie in de praktijk.

Zorginnovaties gepresenteerd

Minister Bruins kreeg, nadat hij eerder die dag de e-healthweek officieel opende, tijdens zijn bezoek in Twente enkele voorbeelden van zorginnovaties in de regio. Zo presenteerde de afdeling Kindergeneeskunde van het MST hoe zij via een Pufferapp en meetapparatuur op afstand astma-aanvallen helpen te voorkomen. “Door de begeleiding op afstand hoeven we niet elke keer brandjes te blussen, maar kunnen we overgaan tot brandpreventie,” aldus kinderarts Booby Thio.

Een pilot met deze methode heeft aangetoond dat er 85% minder ziekenhuisopnames, 81% minder spoedbezoeken en 83% minder polikliniekbezoeken nodig zijn om goede zorg te geven aan deze kinderen en hun ouders. Het draagt daarnaast bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van de kinderen. Met name omdat door dit programma de therapietrouw toeneemt waardoor de longfunctie verbetert.

Uitdagingen voor de zorg

Roessingh Research and Development presenteerde samen met een patiënt een robothandschoen. Hiermee kunnen mensen hun aangedane hand trainen en zo hun zelfstandigheid vergroten. Aan een studie over die onderwerp nemen 7 Nederlandse revalidatiecentra en meer dan 690 patiënten deel.

“Het belang van medische innovaties wordt extra onderstreept door de uitdagingen waarmee Twente kampt. De regio kent vergrijzing en een krimpende beroepsbevolking. Prognoses laten een verdere stijging zien van chronische aandoeningen. Een grotere zorgvraag dus, terwijl er minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. Intensieve samenwerking tussen zorgverleners, kennisinstellingen, ziekenhuizen, gemeenten en zorgverzekeraars is dan ook cruciaal", zegt Marieke van der Lans van Menzis.

Sophia de Rooij van MST voegde daar aan toe: “We moeten tot een gedragen regiobeeld en -visie komen. In Twente werken we al nauw samen om de zorg voor inwoners goed te organiseren.”

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!