Mobiele bewakingsmonitor Treant biedt continuïteit in zorg

ma 16 juli 2018 - 12:00
treant-mobiele-monitoring
Innovatie
Nieuws

Nieuwe bewakingsmonitoren op de Spoedeisende hulp (SEH) en Acute Zorg Afdelingen (AZA) reizen bij Zorggroep Treant (Groningen) tegenwoordig met de patiënt mee, wanneer deze voor onderzoek of behandeling naar een andere afdeling moet. Zo moet gegevensoverdracht en daarmee integrale zorg voor patiënten verbeterd worden.

Niet alleen worden via de mobiele bewakingsmonitoren de vitale functies van de patiënt tijdens het vervoer bewaakt, ook worden alle eerdere meetgegevens meegenomen. Dit is veiliger voor de patiënt en makkelijker voor de behandelaars en verpleegkundigen. Ook worden de gegevens direct in het elektronisch patiëntendossier (EPD) opgeslagen.

Continuïteit met mobiele bewakingsmonitor

Tot voor kort werden patiënten die bewaking van de vitale functies (zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte) nodig hadden per afdeling aan een afdelingsspecifieke monitor gekoppeld. Als deze patiënt vervolgens van bijvoorbeeld de SEH naar de AZA werd verplaatst, dan werd hij voor de ‘reis’ aangekoppeld op een transportmonitor en op de plaats van bestemming weer aan de monitor van die afdeling. Hierdoor ontbrak continuïteit in de bewakingshistorie, want de respectievelijke monitoren namen elkaars gegevens niet over. Martine Wilbrink, hoofd AZA Bethesda: “We zijn blij met de zeven nieuwe monitoren. Ze maken minder geluid – en dat is weer fijn voor de patiënt - hebben disposable kabels, zijn gebruiksvriendelijk en zijn volledig digitaal. Bovendien hebben we Treant-breed de indeling ‘AZA profiel’ van de monitoren afgestemd. Zodat we – waar we ook werken – altijd naar identiek ingedeelde schermen kijken. Hierdoor werken we aan patiëntveiligheid. ” De nieuwe bewakingsmonitoren zijn op alle locaties van Treant geïntroduceerd, en worden ook gebruikt op de operatiekamers en (eind 2018) de Intensive Care.

Robotchirurgie

Recent meldde de zorgorganisatie dat de gynaecologen van Treant sinds mei 2017 met behulp van de Da Vinci robot al 50 gynaecologische operaties uitgevoerd hebben. Dit in navolging van de urologen van Treant, die de robot al sinds najaar 2016 inzetten. Dankzij de robot kan de specialist nauwkeuriger opereren, waardoor er minder kans is op complicaties en het herstel van de patiënt korter is. Ook heeft de patiënt minder pijn na de operatie, omdat er niet één grote wond is, maar een aantal kleine sneetjes. In 2018 maakten ook de chirurgen een begin met de Da Vinci-robot bij diverse darmoperaties. In de toekomst willen de specialismes hun krachten bundelen en gezamenlijk operaties uitvoeren om endometriose bij patiënten te verwijderen. Dit is een goedaardige aandoening waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt.

Over Treant

Onder Zorggroep Treant (voorheen Zorggroep Leveste Middenveld) vallen drie ziekenhuislocaties en 17 centra voor wonen en zorg (verpleeg-, revalidatie- en ouderenzorg). het verzorgingsgebied omvat de 300.000 inwoners van de regio Hoogeveen-Emmen-Stadskanaal Er werken zo'n 260 medisch specialisten en 6.300 medewerkers bij de zorggroep.