Nanosensoren smelten in hersenen

ma 22 februari 2016 - 15:27
sensoren_nature
Patiënt
Nieuws

Kleine electronische nano-implantaten kunnen schade aan de hersen monitoren, en smelten vervolgens weg. De elektrische sensoren monitoren temperatuur en druk binnen de schedel. Zij geven zo belangrijke informatie na een hersenbeschadeging of een operatie.

Operatie overbodig

De sensoren smelten gewoonweg weg, waardoor een tweede operatie niet meer nodig is. Volgens de onderzoekers van de University of Illinois en de Washington University School of Medicine in St. Louis kunnen de sensoren ook in andere lichaamsystemen worden toegepast. De onderzoekers publiceerden  hun werk in Nature op 18 januari.

Slimme gadgets lezen emoties

Volgens Dr. Rosalind Picard (What’s in a name?) , director of the Affective Computing Group at the MIT Media Lab, is het van essentieel belang dat emoties meegenomen worden in de mens-computer interactie. Want mensen hebben de neiging computers als mens te behandelen, ook al hebben ze geen gezicht of lichaam. Helaas zijn de huidige slimme gadgets zijn alleen cognitief slim. Emoties kennen ze niet. Volgens Picard moet dat veranderen. Dat geeft ze aan in een artikel in IEEE Explore.

Emotionele intelligentie

‘Technologie wordt steeds vaker toegepast in situaties waar het moet interacteren met iedereen', aldus Picard. 'Het is van vitaal belang dat dit dit vriendelijk en met respect gebeurt. Met emotionele intelligentie kunnen machines onze staat van zijn herkennen door observatie. Dat zou bijvoorbeeld depressieve patiënten kunnen helpen.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!