Nieuwe financiering moet innovatieve kraakbeenreparatie dichterbij brengen

di 7 mei 2019 - 11:44
knie
Financiën
Nieuws

Hy2Care, een Nederlandse startup die hydrogeltechnologie voor kraakbeenreparatie heeft ontwikkeld, laat weten dat het 3,7 miljoen euro aan financiering opgehaald. Met de financiering wil de spin-off van de Universiteit Twente de technologie voor diergeneeskundig gebruik verder commercialiseren en menselijke proeven initiëren. De serie A-ronde werd geleid door Brightlands Venture Partners, daarbij ondersteund door verschillende co-investeerders en de Nederlandse Arthritis Society (ReumaNederland, voorheen Reumafonds).

Hy2Care, opgericht in 2014, richt zich op de ontwikkeling en commercialisering van een nieuw hydrogelapparaat dat naar eigen zeggen ‘indrukwekkende resultaten’ heeft opgeleverd bij het herstellen van kraakbeendefecten. De Hydrogel-technologie, ook wel omschreven als een 'injecteerbare pleister', moet snelle reparatie mogelijk maken van acute kraakbeendefecten als gevolg van vallen, ongevallen en sportblessures.

Minder ingrepen nodig

De procedure belooft een grote verbetering in functionaliteit op de korte termijn en pijnverlichting in vergelijking met de huidige methoden - zoals arthroscopisch debridement en microfracturering. Bovendien kan de hydrogel worden gebruikt tijdens de eerste arthroscopische kijkprocedure, waardoor de behoefte aan secundaire chirurgie en revalidatie afneemt. Minder en minder ingrijpende ingrepen zullen bij menselijke toepassingen ook opnameduur beperken en revalidatie versnellen.

De technologie van Hy2Care is ontwikkeld door prof. Marcel Karperien en zijn team van de Developmental BioEngineering Group aan de Universiteit Twente. de UT blijft aandeelhouder in Hy2Care via Novel-T, een vehikel om ondernemerschap mee te stimuleren. Prof Karperien zal de rol van Chief Scientific Officer blijven vervullen. Hij stelt dat er een grote onvervulde behoefte is aan het repareren van traumatische kraakbeendefecten.

Beperken kosten

"Als het niet goed wordt behandeld, zal ongeveer 80 procent van deze defecten leiden tot artrose, wat uiteindelijk ernstige pijn veroorzaakt en zeer invasieve oplossingen nodig heeft, zoals kunstmatige knieprothesen. Door een betere vroege reparatie te bedenken, voorkomen we veel ongemak voor patiënten en nemen we ook aanzienlijke kosten voor de gezondheidszorg weg."

Marcel Kloosterman, directeur van Brightlands Venture Partners, stelt dat de vroege preklinische tests beloftevol genoeg waren om tot investering over te gaan. Hy2Care lijkt volgens Kloosterman goed op weg om een baanbrekende oplossing voor acute kraakbeendefecten in knieën en andere gewrichten te ontwikkelen. “Als zodanig is het een geweldige aanvulling op onze portefeuille, waarin we actief op zoek gaan naar bedrijven die unieke oplossingen in de gezondheidszorg nastreven."

Klinische toepassingen

ReumaNederland ondersteunt Hy2Care ook actief. Onlangs presenteerde de organisatie de Developmental BioEngineering Group aan de Universiteit Twente als ‘Research Centre of Excellence’ op het gebied van artrose. Het fonds is van plan hun steun in de komende jaren voort te zetten om de reparatietechnologie klinisch bij patiënten toe te kunnen passen.

Hy2Care, met een locatie op de campus van de Universiteit Twente Campus in Enschede, zal nieuwe kantoren en laboratoriumfaciliteiten opzetten binnen het ecosysteem van Brightlands in Zuid-Limburg en zo gebruik maken van het netwerk en de middelen die beschikbaar op het gebied van (bio) polymeersynthese en klinische gezondheid. Het bedrijf zal na afronden van de investering worden geleid door Leo Smit als CEO.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!