Nieuwe haarscherpe echoapparatuur voor ETZ

di 23 april 2024 - 13:55
Diagnostiek
Nieuws

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft een primeur in Europa als het gaat het echoapparaat ‘Aplio me’. De gynaecologen en verloskundigen van de afdeling, Fam, Geboortezorg en Kindergeneeskunde gaan werken met deze nieuwe, energiezuinige apparaten. Het ETZ is het eerste ziekenhuis in Europa die met de apparaten gaat werken die zijn geleverd door Canon Medical Systems. De apparaten hebben een 23-inch hoge-resolutiescherm en bevatten technologieën die zorgen voor verbeterde beeldkwaliteit.

Focco Boekkooi, gynaecoloog-perinatoloog bij het ETZ, is blij met de nieuwe apparaten. “De apparaten zijn compacter én stiller dan de apparaten die we voorheen gebruikten. Dit zorgt voor meer gemak voor zowel de patiënt als de arts. Daarnaast is de beeldkwaliteit van de nieuwe apparaten echt haarscherp”, aldus Boekkooi. De nieuwe apparatuur heeft ook een 3D-functie helpt om afwijkingen aan bijvoorbeeld de vorm van de baarmoeder of bekkenbodemproblematiek op te sporen. De duidelijke beelden kunnen ook de ontwikkeling en de groei van de baby te controleren.

Elektronisch Patiënten Dossier

Een ander voordeel van de nieuwe echoapparatuur in het ETZ is dat de gemaakte beelden meteen worden opgeslagen in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). De gynaecologische echo’s worden daardoor digitaal verstuurd. Hiermee behoren de op papier geprinte foto’s tot het verleden. Voorbeelden die aangeven dat het gebruikersgemak bij het maken van echo’s is verhoogd. Om dat te realiseren, was er volgens ziekenhuismedewerkers nog wel afstemming nodig met Canon.

De eerste twee apparaten die in het ETZ werden geïnstalleerd, zijn helemaal ingesteld tot de zorgverleners er tevreden over waren. Nadat het finetunen was gebeurd, kwamen er nog eens drie Aplio me’s bij. Daar komen binnenkort nog eens vijf stuks bij waarmee het ETZ in totaal over tien exemplaren.

Nieuwe echoapparatuur

Radiologen kunnen alle hulp wel gebruiken die voor hen het werken makkelijker maakt. Het aantal burn-outklachten onder specialisten zoals radiologen is enorm. Uit een onderzoek van Medscape 20231 komt naar voren dat radiologen het vaakst te kampen hebben met een burn-out. Wat vervolgens weer leidt tot langere wachtlijsten van patiënten die een scan nodig hebben en tot vertragingen om behandelingen te kunnen starten.

Technologiebedrijven zoals Philips werken daarom samen met radiologen en echografisten over de hele wereld om producten te ontwikkelen die de zorg verbeteren en het werken vergemakkelijken. Een voorbeeld is de nieuwe echografie transducer voor oppervlakkige beeldvorming.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!