Onderzoekers hebben waarschijnlijk een manier gevonden om Parkinson te herkennen via veranderingen in het oog voordat de symptomen zichtbaar zijn. Wetenschappers aan de University College in Londen (UCL) zeggen dat de tests die ze op dieren hebben uitgevoerd zouden kunnen leiden tot een goedkope en relatief eenvoudige manier om de ziekte in een vroeg stadium te herkennen.
Eerder ingrijpen mogelijk
De onderzoekers hebben ratten onderzocht en zagen dat er veranderingen plaatsvinden aan de achterkant van het oog nog voordat de herkenbare symptomen van de ziekte zich laten zien. “Het is een potentieel revolutionaire doorbraak in de vroege diagnosevorming en behandeling van één van ’s werelds meest slopende ziektes, aldus Professor Francesca Cordeiro, die het onderzoek leidde. “Deze tests betekenen dat we in staat moeten zijn om veel eerder en effectiever in te grijpen in de behandeling van mensen met deze vreselijke aandoening.”Één op de 500 mensen krijgt Parkinson en het is daarmee de op twee na meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte wereldwijd. Tot nu toe zien we symptomen nadat hersenbeschadiging al heeft opgetreden, maar er is nog geen hersenscan of bloedtest waarmee Parkinson gediagnosticeerd kan worden.
Dringend nodig
Dr. Arthur Roach, directeur van de charitatieve instelling Parkingson’s UK noemt het “een significante stap”. “Er is een dringende behoefte voor een simpele, nauwkeurige manier om de ziekte te detecteren, vooral in een vroeg stadium. Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat en nog moet worden getest op mensen met Parkinson, zou een eenvoudige niet-ingrijpende test - zoals een oogtest - een belangrijke stap voorwaarts zijn in de zoektocht naar behandelingen die de onderliggende oorzaken van de aandoening kunnen aanpakken in plaats van het maskeren van de symptomen”, voegde hij eraan toe.Dr. Roach wees er ook op dat zij parallel onderzoek financieren, die biomarkers - meetbare veranderingen bij mensen met de aandoening - proberen te achterhalen. “Een biomarker voor Parkinson helpt de diagnose vroeg te stellen, zodat mensen snel kunnen profiteren van nieuwe behandelingen om het proces te vertragen”, legde hij uit.
De onderzoekers kwamen er ook achter dat de dieren na behandeling met een antidiabetes middel minder celbeschadiging vertoonden dan voorheen. Deze vinding zouden ze graag zo snel mogelijk op mensen willen gaan testen. Het onderzoek is gepubliceerd op Acta Neuropathologica Communications.