Vorige week is een nieuwe studie met een robothandschoen van start gegaan. Aan de studie doen in totaal 63 personen mee. Zij worden door zeven samenwerkende revalidatiecentra in Nederland geworven. Het primaire doel van het project is het effect van de robothandschoen, de CarbonHand, op de maximale grijpkracht te onderzoeken bij patiënten met handfunctiestoornissen, nadat zij de handschoen zes weken in de thuissituatie hebben gebruikt.
Alle deelnemers wordt tijdens de zogheten iHand-studie gevraagd de draagbare robothandschoen gedurende een periode van zes weken in de thuissituatie te gebruiken tijdens dagelijkse handelingen. Deelnemers zijn vrij om de handschoen te gebruiken bij die handelingen waar zij ondersteuning bij kunnen gebruiken.
De CarbonHand is ontwikkeld door Bioservo Technologies AB in Stockholm, Zweden. Bioservo heeft Roessingh Research and Development ingeschakeld om deze klinische studie te coördineren en stelt de CarbonHand systemen ter beschikking gedurende de studie.
Het iHand project wordt gecoördineerd door Roessingh Research and Development. In totaal nemen zeven Nederlandse (revalidatie)centra deel: UMCG Centrum voor Revalidatie (Groningen), Isala (Zwolle), Reade Revalidatie / Reumatologie (Amsterdam), Rijndam Revalidatie (Rotterdam), De Hoogstraat (Utrecht), Sint Maartenskliniek (Nijmegen) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie (Enschede). Daarnaast is Clinical Trial Service B.V., een contract research organisatie, betrokken bij het uitvoeren en monitoren van de studie.
Meer zelfstandigheid door verbeterde handfunctie
Verschillende patiëntengroepen, zoals orthopedie patiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel en patiënten met een beroerte ondervinden vaak problemen bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven als gevolg van het slechter functioneren van de hand(en). Ze hebben persoonlijke hulp en/of hulpmiddelen nodig om allerlei dagelijkse handelingen uit te voeren.
De robothandschoen ondersteunt de grijpbeweging door de greep te versterken. Op deze manier kunnen mensen hun aangedane hand vaker gebruiken in het dagelijks leven, wat mogelijk leidt tot meer zelfstandigheid en een verbeterde handfunctie na een periode van gebruik van de robothandschoen.