Nieuwe technologie Plextek detecteert tinnitus in vroeg stadium

wo 12 april 2017 - 14:50
Nieuws

Engels bedrijf Plextek heeft technologie ontwikkeld waarmee men tinnitus in een vroeg stadium kan detecteren. De oplossing bestaat uit een koptelefoon en app voor de smartphone. Door de technologie in standaard koptelefoons te plaatsen, is het mogelijk oren op ieder moment te meten. Dit zorgt ervoor dat mensen zich al in een vroeg stadium bewust zijn van de ziekte, en zo eerder hun levensstijl aanpassen.

Plextek, een design en innovatie consultatiebureau, begon het ontwerpproces met onderzoek naar de ziekte. Het grootste probleem, zo stellen zij, is het detecteren van tinnitus: mensen krijgen er pas echt last van als het te laat is. De oplossing moest er dan ook voor zorgen dat het detecteren van de ziekte simpeler werd.

Tinnitus vroeg detecteren

De uiteindelijke oplossing bestaat uit een koptelefoon en gekoppelde app. De koptelefoon maakt gebruik van ingebouwde elektroden, om zo een brainstem auditory evoked potential-hersentest uit te voeren. Momenteel moet de patiënt voor deze test naar een audioloog, wat een stuk omslachtiger is dan een koptelefoon opzetten.

Het bedrijf ontwikkelde zowel een koptelefoon als in-ear oordopjes. De technologie is ook in al bestaande hoofdtelefonen te plaatsen.

###Plexus###

Onderzoek van Plextek toont aan dat het gemiddeld tien jaar duurt voordat mensen actie ondernemen na gehoorverlies. De nieuwe innovatie moet mensen helpen hun gehoor elke dag te controleren. De gebruikers kunnen vervolgens in een gekoppeld profiel nagaan of er veranderingen plaatsvinden. Zo kunnen zij al bij het eerste waarschuwingssein de hulp van een professional inschakelen, levensstijlveranderingen implementeren of gehoorbescherming aanschaffen.

Meer dan oorsuizen

Tinnitus, ook wel bekend onder de naam oorsuizen, treft 30% van alle mensen. De ziekte komt in gradaties voor; slechts 5% van deze mensen heeft ook in enige mate last van het oorsuizen. Toch komt dit in Nederland neer op zo’n 835.000 mensen, waarvan er 300.000 letterlijk ziek van worden. Bij 25.000 mensen met tinnitus leidt het tot psychosociale problemen.

De ziekte stopt —helaas— niet bij oorsuizen: met tinnitus krijgen patiënten in 25% van de gevallen problemen met slapen.  Ook duizeligheid, concentratieproblemen, angst, hoofdpijn, verlies van stilte en depressie zijn mogelijke bijwerkingen. Genoeg reden om een betere blik te werpen op tinnitus, zo dachten ze ook bij Plextek.