Ommelander Ziekenhuis mikt met nieuw netwerk op mobiele toekomst

di 26 maart 2019 - 08:00
Ommelander
ICT
Nieuws

Het Ommelander Ziekenhuis (Groningen) heeft op de nieuwe locatie in Scheemda een draadloos netwerk uit laten rollen op basis van apparatuur van Aruba. Voor de IT-infrastructuur werkt het ziekenhuis samen met Treant Zorggroep. Het netwerk moet voorlopig in staat zijn om de verwachte sterke groei van het gebruik van mobiele devices op te vangen.

De nieuwe locatie van het Ommelander opende in 2018 de deuren en is een samenvoeging van twee ziekenhuizen uit de regio. OZG koos het HP-merk Aruba voor de netwerktechnologie. Reden hiervoor was volgens de aanbieder dat Aruba de architectuur en het netwerksecuritybeheer aanbiedt via ClearPass, dat de beste prijs-kwaliteitsverhouding zou hebben.

Volgens Sietse Bolt, IT Project Leader bij Ommelander Ziekenhuis Groningen, ging het meenemen van de apparatuur en patiënten in de nieuwe netwerkinfrastructuur sneller dan het ziekenhuis had verwacht. “Toen we begonnen, dacht ik niet dat ClearPass zo’n grote rol zou spelen in ons netwerk, maar inmiddels is het een van de primaire instrumenten voor ons netwerkbeheer.” Het Clearpass-platform maakt gebruik van virtualisatietechnologie om het netwerk sneller en meer flexibel in te richten.

Digitaal werken

Ook het medisch personeel zou positief zijn over het nieuwe netwerk. Volgens Dr. Mahmood Paul, werkzaam op de intensive care-afdeling, ondersteunt het nieuwe mobiliteitsplatform een meer digitale manier van werken: “Ons werk is de laatste jaren erg veranderd. We zijn nu afhankelijk van IT. Vroeger hadden we papieren dossiers, die kwijt konden raken of moeilijk te lezen waren, en maar langzaam werden geüpdatet. Nu hebben we bijna realtime toegang tot data, waar we ook gaan of staan. Wanneer ik een patiënt spreek, heb ik toegang tot alle benodigde data die consistent zijn binnen zowel de operatie- als de cardiologieteams.”

Paul verwacht dat hij en zijn collega’s steeds meer gebruik gaan maken van draadloze apparatuur: van tablets met data voor artsen, tot monitoringtools voor het verzamelen en uploaden van patiëntgegevens. “Het is tegenwoordig heel normaal om via video specialisten in andere ziekenhuizen te raadplegen, waarbij we allemaal dezelfde data delen. Een betrouwbaar netwerk is essentieel. In dit werk is een netwerk dat voor slechts zeventig à tachtig procent werkt, niet acceptabel. Het netwerk moet minstens 99,5 procent van de tijd beschikbaar zijn.”

Mobiliteit essentieel

IT’er Bolt noemt mobiliteit essentieel voor de moderne ziekenhuisomgeving. “We verzenden tegenwoordig veel meer kritische zaken over het draadloze netwerk dan vroeger”, zegt hij. “Het was daarom van belang dat we al deze verbindingen konden beheren en dat we op de hoogte waren van het soort gebruik van het netwerk. Ook hadden we een stabiele performance nodig.” Volgens Bolt voldoet de netwerkperformance aan alle wensen, met gecentraliseerd beheer en inzicht, wat het beheer ervan ten goede komt.

De medewerkers van het ziekenhuis hebben via het netwerk toegang tot allerlei soorten draadloze en mobiele apparaten (inclusief hartbewakingsapparatuur, tablets en verrijdbare computers). Patiënten en bezoekers hebben gastentoegang met hoge bandbreedte. Het gebouwmanagementsysteem draait volledig op het enkelvoudige netwerk – van zonne-energie tot en met de zonneschermen en de slimme verlichting. “Het netwerk is veilig en betrouwbaar. Dat is een prettig gevoel, voor mij en het ziekenhuismanagement”, aldus Bolt.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!