Onderzoek naar imaging biomarkers krijgt 12 miljoen subsidie

za 15 april 2017 - 14:54
Nieuws

Het Innovative Medicines Initiative (IMI) investeert 12 miljoen in een project naar de toepassing van imagingtechnieken in medicijnonderzoek. Het project genaamd TRISTAN zal worden uitgevoerd door een publiek-private samenwerking van 21 Europese bedrijven en kennisinstellingen. Onderzoekers van het Radboudumc leiden een deelonderzoek naar de verdeling van biologicals in het lichaam. Het onderzoek loopt tot 2022.

Het doel van het project is om toepassing van imagingtechnieken in het medicijnonderzoek te versnellen. Specifiek gaat het om de beoordeling van de toxiciteit van medicijnen voor lever en longen, en de verdeling van biologicals door het lichaam. Naast een financiering van 12 miljoen van IMI, investeren de deelnemende bedrijven, waaronder Bayer en GlaxoSmithKline, een gelijkwaardig bedrag.

Medische beeldvorming, zoals MRI en PET-CT scans, is een belangrijk onderdeel geworden van de medische praktijk. Met deze imagingtechnieken zijn uitspraken te doen over de oorzaak, ernst of verloop van een ziekte. Het grote voordeel is dat imaging weinig belastend is voor patiënten en dat het mogelijk is processen gedurende langere tijd te volgen.

‘Ontwikkeling versnellen’

In het medicijnonderzoek worden imagingtechnieken nog weinig toegepast. Het Radboudumc krijgt binnen TRISTAN 1,2 miljoen euro voor de ontwikkeling en toepassing van technieken om het gedrag van biologicals in proefdieren en patiënten te volgen met verschillende imaging technieken (PET-CT, fluorescentie imaging, Mass Spect imaging, NanoSIMS). "We willen het gedrag van deze medicijnen gedurende dagen of zelfs weken na toediening kunnen volgen. We verwachten dat deze technieken de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zullen versnellen. De lokalisatie en interactie van medicijnen met ziek weefsel en met gezonde organen proberen we te optimaliseren in proefdiermodellen. Hierdoor kan het traject naar studies in patiënten sneller verlopen”, stelt Otto Boerman, hoofd van het Centraal Dierenlaboratorium en hoogleraar Radiochemie van het Radboudumc.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!