Onderzoekers ontwikkelen baarmoeder voor prematuur geboren baby's

vr 28 april 2017 - 14:23
Nieuws

Amerikaanse onderzoekers van het Children's Hospital of Philadelphia hebben een baarmoeder nagebootst waardoor de overlevingskans van prematuur geboren baby’s kan worden verhoogd. In de VS alleen al worden jaarlijks zo’n 30,000 baby’s in kritieke toestand te vroeg geboren, gemiddeld tussen de 23 en 26 weken na de start van de zwangerschap.

Tijdens een onderzoek met lammeren wisten wetenschapper de baarmoeder en de placenta dusdanig na te bootsen waardoor premature baby’s in staat bleken organen, waaronder de longen, te ontwikkelen. De lammeren waren in fysiologisch opzicht het equivalent van prematuur geboren baby’s tussen de 23 en 26 weken oud. Met name de longontwikkeling liep nagenoeg synchroon.

Doorgaans wegen prematuur geboren baby’s tussen de 23 en 26 weken zo’n 500 gram en zijn de longen meestal niet in staat om lucht te verwerken waardoor de overlevingskans minimaal is. De overlijdensratio ligt op 70 procent en baby’s die de kritieke periode overleven, lopen op latere leeftijd het risico te maken te krijgen met lichamelijke beperkingen of invaliditeit.

Vruchtwater uit lab

In totaal werkten de onderzoekers drie jaar aan de oplossing waarbij het eerste prototype bestond uit een glazen incubatortank. De huidige versie is een zak die wordt gevuld met vruchtwater afkomstig uit het laboratorium. De bloedvoorziening gaat, net als bij een ongeboren baby, via de navelstreng waarbij het hart van de baby zelf voor de bloedcirculatie zorgt.

De onderzoekers zijn van plan de oplossing verder te ontwikkelen zodat deze ook kan worden ingezet bij baby’s. Deze week werd de volledige onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

###Philidelphia U###