Het UMC Utrecht (Regeneratieve Geneeskunde), de Universiteit Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde) en de Universiteit Twente (instituut MIRA) willen samen technologie ontwikkelen die leidt tot innovatieve, sterk gepersonaliseerde patiëntenzorg. Een overeenkomst om de intensievere samenwerking te bekrachtigen, werd op 4 oktober getekend.
‘Personalized healthcare’ kan veel betekenen volgens de drie instellingen: bijvoorbeeld behandeling tegen kanker, toegesneden op de individuele patiënt tot op celniveau dankzij kankerdiagnostiek. Reparatie van beschadigd lichaamsweefsel, zoals bot of kraakbeen, met 3D-geprint weefsel van lichaamseigen cellen. Of draagbare kunstorganen die natuurlijker passen bij het lichaam.Elkaar versterkende onderzoeksgebieden
De drie voorbeelden vallen onder de onderzoeksgebieden van Micro-imaging, biofabrication en bio-artificial organs: de drie vlakken waarop UMC Utrecht, UU en de UT (instituut MIRA), hun samenwerking gaan intensiveren. De drie gebieden versterken elkaar ook en staan hoog op onder meer de Europese onderzoeksagenda Horizon 2020.• Tumorcellen in beeld: met imaging technieken tot op het niveau van de enkele cel, of kleiner, is het mogelijk om te kijken naar een circulerende tumorcel die uitzaaiingen tot gevolg kan hebben. Weten we meer over die cel, dan kunnen we ook de remedie testen. Micro-imaging is het project van Dr. Hugo Snipprt (UMC Utrecht) en prof. Leon Terstappen (UT).
• 3D-geprint weefsel: kun je gewrichtsschade of –slijtage herstellen met weefsel dat je 3D print met lichaamseigen cellen? Of kun je een mini-gewricht maken op een chip, om onderzoek te doen naar de beste behandeling van bijvoorbeeld artrose, zonder dat daarvoor proefdieren nodig zijn? Biofabrication is het project van prof. Jos Malda (UU, Diergeneeskunde en UMC Utrecht), prof. Renee van Weeren (UU, Diergeneeskunde) en prof. Marcel Karperien (UT).
• Bio-kunstorganen: we zijn niet zo ver meer verwijderd van een draagbare kunstnier. Dankzij biofabricage kunnen we kunstorganen dichterbij de natuurlijke processen in het lichaam brengen. Het wordt dan een bio-kunstmatig orgaan dat nog beter past bij het individu. Micro-imaging helpt dan bijvoorbeeld bij het monitoren van de bloedzuivering. Dit is het project van prof Dimitrios Stamatialis (UT) en prof Marianne Verhaar (UU, UMC Utrecht).
De samenwerking tussen het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het MIRA Instituut van de UT, is op 4 oktober bekrachtigd door prof. Thom Palstra (rector UT), prof. Frank Miedema (vice-voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht) en prof. Wouter Dhert (decaan faculteit Diergeneeskunde, UU).