Online huisartsendienst binnenkort voor heel Almere

30 mei 2024
Eerstelijn
Nieuws

Het huisartsentekort is al enkele jaren een issue in Nederland. Een van de oplossingen die al in diverse regio’s beschikbaar is – spreekuur punt nl – is nu ook in Almere aan een opmars bezig. Inmiddels kunnen patiënten van acht huisartsenpraktijken in die stad al gebruik maken van de mogelijkheid om online een vraag te stellen over je klachten bij de huisarts met die digitale tool.

De online huisartsendienst streeft er naar om voor het eind van dit jaar alle praktijken in Almere te hebben aangesloten zodat alle 277.000 inwoners van Almere van het spreekuur.nl platform gebruik kunnen maken en online vragen kunnen stellen over gezondheidsklachten. Dit ambitieuze streven is deze week wereldkundig gemaakt door Martijn de Vries, projectleider van het project CloudDokter, een samenwerkingsverband tussen verschillende huisartsenpraktijken in Almere, waaronder Zorggroep Almere en Medi-Mere.

24/7 toegang tot huisarts

Patiënten kunnen met Spreekuur.nl 24/7 hun vragen stellen en krijgen binnen één werkdag een antwoord van hun eigen huisartsenpraktijk. Door de triage en anamnese vragenlijsten vooraf in te vullen, bereiden patiënten hun digitale consult voor. Daarbij hebben ze ook de mogelijkheid om foto's of video's toevoegen om hun situatie te verduidelijken. Inmiddels maken dus zo’n acht praktijken in Almere gebruik van de online consultvoering van Spreekuur.nl, maar de ambitie is om eind 2024 alle praktijken - 35 in totaal - aangesloten te hebben.

Hiervoor zijn al afspraken gemaakt met alle betrokken praktijken, huisartsenorganisaties en Zorggroep Almere concrete. Almere is niet de enige regio die Spreekuur.nl omarmt; Dokter Drenthe en regio Arnhem zijn ook al bezig met het integreren van het platform in hun zorgsystemen. Vorig jaar maakte de online huisartsendienst bekend dat er in de eerste helft van 2023 maar liefst 300 procent meer digitale consulten hadden plaatsgevonden dan over dezelfde periode in 2022. Op dat moment, juli 2023, waren 44 huisartsenpraktijken aangesloten bij het platform. Op dit moment is de dienst al toegankelijk voor meer dan 2,5 miljoen patiënten in de regio’s Eemland, Drenthe, Barneveld, Spijkenisse, Rijnmond, Amersfoort, IJsselland en Almere.

Personeelstekort en werkdruk

Net als in andere regio’s wil ook Almere met het aanbieden van online huisartsendiensten zoals Spreekuur een digitale oplossing bieden voor de snel groeiende personeelstekorten in de (eerstelijns) zorg. “Door patiënten aan de voorkant meer zelf te laten doen, wordt de tijd van zorgverleners beter verdeeld en worden patiënten efficiënter digitaal geholpen. Digitale zorg biedt een oplossing voor een breed scala aan klachten, terwijl patiënten altijd fysiek terechtkunnen als dat nodig is. Met de groeiende zorgvraag en werkdruk in gedachten, is het benutten van digitale zorg een absolute noodzaak. We zijn er trots op dat we als regio echt de krachten bundelen om digitale zorg naar een hoger niveau te tillen”, aldus De Vries.