Online rouwmeter voor kinderen

ma 13 mei 2024 - 08:45
Digitalisering
Nieuws

Fonds Slachtofferhulp ontwikkelde in samenwerking met een aantal kinderen en met onderzoekers van onder meer Universiteit Twente (UT), een speciale rouwmeter voor kinderen. Bij kinderen is niet altijd te herkennen of ze hulp nodig hebben in hun rouwproces. Het is bekend dat kinderen in een rouwproces minder hun emoties laten zien of zijn te herkennen. Deze rouwmeter helpt kinderen die een dierbare zijn verloren om hun klachten in kaart te brengen.

“Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier, maar kinderen hebben de neiging weinig te laten zien. Terwijl het verdriet echt niet minder is. Als ouder of verzorger is het dan fijn om te weten hoe het gaat en of het kind baat kan hebben bij professionele hulp”, aldus Dr. Lonneke Lenferink (Universiteit Twente) en senior onderzoeker bij Fonds Slachtofferhulp op het gebied van rouw na traumatisch verlies.

Verlies

Zeven procent van de kinderen jonger dan 16 jaar verliest een ouder. Nog meer kinderen verliezen een broer, zus of ander familielid. Dit betekent dat in elk Nederlands klaslokaal gemiddeld twee kinderen telt die één of beide ouders zijn verloren.De klachten waarmee kinderen te maken hebben zijn onder meer: intense boosheid, verdriet, vervlakking van emoties en/of andere signalen die soms kunnen duiden op een verstoord rouwproces. De rouwmeter is online beschikbaar op de website van rouwbehandeling.

Via de rouwmeter kunnen zij én hun ouders of verzorgers beoordelen of ze baat hebben bij specialistische hulp. Dat is belangrijk want hoe eerder kinderen passende hulp krijgen, hoe groter de kans dat hun verdere leven niet in het teken van slachtofferschap staat.

Voor en door kinderen

Niet alleen kinderen tussen de 8 en 16 jaar hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de rouwmeter. Ook volwassenen die op jonge leeftijd een dierbare zijn verloren hebben een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van de rouwmeter voor kinderen. De rouwmeter voor kinderen is een laagdrempelige gevalideerde online zelftest voor rouwbehandeling. Mensen willen weten of het normaal is wat ze voelen en ervaren. Door de rouwmeter in te vullen kunnen ze bekijken of en welke hulp past, variërend van praktische tips tot een specialistische behandeling. De rouwmeter voor volwassenen is sinds de lancering in 2022 al meer dan 50.000 keer ingevuld.

Kennis verbinden met praktijk

De Universiteit van Twente is vaker een samenwerking aangegaan om de kennis te verbinden met de praktijk. Vorig jaar zijn Vilans en UT gaan samenwerken onder de noemer ‘Waardegedreven digitale zorg’. Ze hebben daarmee een brug geslagen tussen de academische wereld naar de praktijk. Beide organisaties vinden technologie dan ook meer dan alleen een instrument. Ze hopen samen onderzoeksresultaten te krijgen die écht invloed hebben op het leven van mensen. Toekomstige onderzoeksprojecten van Vilans en UT gaan over thema’s als de waardebepaling van digitale zorg in de praktijk, het gebruik van AI in de zorg, ethische aspecten van eHealth en mensgerichte zorgtechnologie.