Zorgpersoneel met rugklachten test exoskelet

wo 22 januari 2020 - 07:58
Exoskelet-Zuyderland
Innovatie
Nieuws

Bij zorgcentrum Hoogstaete, onderdeel van Zuyderland zorggroep, wordt momenteel een exoskelet getest. Niet door patiënten, maar medewerkers met lage rugklachten. Het exoskelet helpt deze medewerkers bij het tillen, bukken en vervoeren van patiënten. De eerste ervaringen zijn positief.

Rugklachten is een veel voorkomend probleem bij zorgpersoneel. Ze moeten vaak bukken, (zwaar) tillen en patiënten verplaatsen of in- en uit bed helpen. Zuyderland Care is op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing, of hulpmiddel, om medewerkers gezond aan het werk te kunnen houden. Een van de opties die daarbij overwogen wordt is het gebruik van een exoskelet.

Het Laevo exoskelet dat nu is aangeschaft door de zorginstelling wordt dit jaar uitgebreid getest. Medewerkers met lage rugklachten kunnen het exoskelet telkens een aantal weken gebruiken bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Gezonder werken met een exoskelet

Doel van de test is om te onderzoeken of, en zo ja in welke mate, een exoskelet bijdraagt aan het fit en gezond houden van werknemers. Daarbij wordt ook gekeken of prettig is in het gebruik en of het comfortabel zit.

"De eerste ervaring is positief. Ik merk dat de fysieke belasting in de rug inderdaad minder wordt", zegt verzorgende Ilona Smeets, die het exoskelet test. "Het is wel even wennen. Ik voel best wel wat druk tegen de benen. Maar ik voel ook dat het wel helpt bij het vele bukken, tillen en bijvoorbeeld het duwen van een zware rolstoel."

Ervaring opdoen met innovaties

"Zuyderland Care is voortdurend op zoek naar innovaties die medewerkers ondersteunen bij het verlenen van goede zorg", aldus Charlotte Gijzen, projectleider care van Zuyderland. De pilot wordt samen met zorginstelling Sevagram uitgevoerd waar een vergelijkbaar exoskelet in gebruik genomen is. Door samen te werken willen beide instellingen op een zo breed mogelijke schaal ervaring opdoen.

De ontwikkeling van exoskeletten, ook wel robotpak genoemd, is de afgelopen jaren al vaker besproken. Doorgaans betreft het pakken die gemaakt worden om patiënten met een dwarslaesie, rugklachten of andere aandoeningen die zelfstandig lopen bemoeilijken of onmogelijk maken.