PFN: grote verschillen tussen ouderen in beleving van zorg

di 23 juli 2019 - 09:30
ouderen-langer-thuis_01
Management
Nieuws

Ouderen die nog thuis wonen en zorg en ondersteuning krijgen, hebben meer vertrouwen in de kwaliteit van die zorg dan ouderen die nog geen zorg krijgen, maar denken dat later wel nodig te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland (PFN) onder het eigen ouderenpanel van ruim zesduizend 65-plussers.

Er zijn grote verschillen in de beleving tussen ouderen die zorg krijgen en zij die nog geen zorg krijgen. Mensen die zorg krijgen en medicijnen gebruiken, vinden het lastig om in te schatten of zij op termijn nog thuis kunnen blijven wonen. En ze hebben behoefte aan een veilige leefomgeving met veel contact met de buitenwereld. 

Afspraken met zorgverlener vaak onduidelijk

Uit het onderzoek blijkt ook dat afspraken met zorgverleners over de te leveren zorg soms niet goed worden nagekomen. Of deze worden slecht gedeeld met andere zorgverleners. Het overgrote deel van de ruim 3500 deelnemers aan het onderzoek gebruikt medicijnen.

Meer dan drieduizend ouderen slikken medicijnen. 46 procent van hen gebruikt vijf of meer medicijnen. Zes van de tien hebben recent een medicatiebeoordeling gehad. Daarbij kijkt de huisarts of de apotheker of alle medicijnen nog nodig zijn of dat de medicatie moet veranderen.

Het onderzoek doet ook enkele aanbevelingen. Zo stellen de onderzoekers bijvoorbeeld dat goede systemen en goed toegankelijk persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) kunnen helpen mensen langer thuis te laten wonen. Ook zou kunnen worden geïnvesteerd in woningen en woonomgevingen die mensen in goede verbinding houden met hun sociaal netwerk, dichtbij zorg zijn en veiligheid bieden.

SET voor langer zelfstandig thuis

Sinds maart van dit jaar kunnen zorgaanbieders kunnen samen met inkopers aanvragen indienen voor de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET). De in januari 2019 gelanceerde subsidieregeling staat open voor bestaande e-health toepassingen die ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking kunnen helpen om langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Voor 2019 is een bedrag van 28 miljoen euro beschikbaar.

De eerste subsidieaanvraag binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) werd in mei toegekend aan revalidatiecentrum Basalt. Met de subsidie kan de organisatie naar eigen zeggen nu een belangrijke stap voorwaarts maken in de dagelijkse toepassing van e-health in de revalidatiebehandeling.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!