Pharos e-learning voor effectieve communicatie in de zorg

do 22 oktober 2020 - 10:21
E-Learning-Laptop-Papier
Opleiding
Nieuws

De e-learning ‘Effectieve communicatie in de zorg’ van het landelijk expertisecentrum Pharos is nu beschikbaar. Deze e-learning is bedoeld om zorgverleners te leren communiceren en omgaan met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De e-learning geeft antwoorden op diverse vragen, zoals: Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden? Wat kun je doen als zorgverlener? En welke hulpmiddelen kun je inzetten?

Met de e-learning ‘Effectieve communicatie in de zorg’ worden professionals in zorg en welzijn getraind in het toepassen van laagdrempelige communicatie. Die vaardigheden stelt hen in staat beter door te dringen tot patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Nederland telt zo'n 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ruim een kwart (29%) van alle volwassen Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Hierdoor hebben zij moeite met het vinden van informatie over hun gezondheid. En als ze die informatie al kunnen vinden, dan is voor hen ook het begrijpen en toepassen een probleem.

De gevolgen daarvan kunnen verstrekkend zijn. In Nederland leven mensen die alleen de basisschool gedaan hebben gemiddeld 6 jaar korter, en 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid, dan mensen met een hbo- of universitaire opleiding.

E-learning voor effectieve communicatie

De e-learning bestaat uit vier modules die samen zo'n twee uur in beslag nemen. Hulpmiddelen en tools zijn apart opgenomen en diverse ervaringsdeskundigen vertellen in video's hun verhaal. “Het is breed opgezet en toegankelijk door de video’s. Ik voelde me echt uitgedaagd”, aldus Tineke Bos, leidinggevende bij de Stichting Wijkteams Amersfoort.

Om de e-learning te volgen moeten zorgverleners een kosteloos account aanmaken op het Pharos platform. De vier modules van de e-learning:

  • Module 1: Signaleren van beperkte gezondheidsvaardigheden
  • Module 2: Heldere gesprekken
  • Module 3: Eenvoudig voorlichtingsmateriaal
  • Module 4: In de praktijk

De e-learning wordt afgesloten met een toets en is voor de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)

  • Categorie Algemene scholing cluster 1,2 en 3 – 2 punten;
  • Cluster 1: huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten;
  • Cluster 2: medisch specialisten;
  • Cluster 3: sociaal geneeskundigen

Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals – 2 pt

  • Categorie Scholing Algemeen verpleegkundigen en verzorgenden

NVvPO – 2 pt

  • Categorie Nascholing praktijkondersteuners

Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register– 2 pt

  • Categorie Scholing verpleegkundig specialisten

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!