Regina Beets-Tan lid adviescommissie EU over aanpak kanker

di 13 augustus 2019 - 07:53
Regina-Beets-Tan_edited
Onderzoek
Nieuws

Prof. dr. Regina Beets-Tan, hoofd Radiologie in het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), gaat de Europese Commissie adviseren over onderzoek en innovatie op het gebied van kanker. Zij doet dit als lid van de Mission Board for Cancer van Horizon Europe, het nieuwe Europese Kaderprogramma voor Onderzoek & Innovatie dat loopt van 2021-2027.

Beets-Tan is ook hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en de University of Southern Denmark. Zij is de enige Nederlander onder de 15 leden van de Mission Board for Cancer. Ze is gespecialiseerd in de beeldvorming van kanker in de buikholte, vooral darmkanker. De Mission Board for Cancer wordt geleid door Nobelprijswinnaar Harald zur Hause, die heeft ontdekt dat het HPV-virus baarmoederhalskanker veroorzaakt.

De Mission Boards moeten grote thema’s (de missies) definiëren in Horizon Europe en de Europese Commissie daarover adviseren. Behalve een Mission Board for Cancer zijn er boards voor ‘Climate Change’ , ‘Healthy Oceans’, ‘Climate-neutral Cities’ and ‘Healthy Soil and Food’. ‘Kanker’ is daarmee de enige (bio)medische Mission Board. In totaal hadden 2.100 mensen zich voor een van de vijf mission boards aangemeld.

Focus Horizon Europe

Horizon Europe is het nieuwe Europese Kaderprogramma voor onderzoek en innovatie en is de opvolger van Horizon2020. Binnen Horizon Europa zijn vijf overkoepelende ‘Missies’ aangewezen, grote en inspirerende maatschappelijke uitdagingen waaraan binnen Europa gewerkt gaat worden in publiek-private samenwerkingsverband. Het kaderprogramma gaat van start in 2021, met een budget van 100 miljard euro voor grote multidisciplinaire publiek-private samenwerkingsprogramma’s.

“In de laatste decennia zijn wereldwijd grote stappen gemaakt in de behandeling van kanker door flink te investeren in onderzoek en innovatie”, stelt Beets-Tan in een toelichting op haar missie en visie op kankeronderzoek. “Screening-programma’s hebben ervoor gezorgd dat we tumoren in vroegere stadia kunnen ontdekken. We hebben meer inzicht gekregen in groei en gedrag van kanker en kunnen daardoor preciezer behandelen, de behandeling alleen richten op de tumor terwijl je tegelijkertijd 'kijkt' met moleculaire beeldvorming of de behandeling aanslaat.”

Nut AI, beeldvormende technologie

Beets-Tan wijst op het nut van nieuwe technologie bij de aanpak van kanker. Zo noemt ze de opkomst van kunstmatige intelligentie en razendsnelle ontwikkelingen in beeldvormende technologie om dieper in de tumor te kijken en de micro-omgeving van de tumor af te beelden.

“Voorbehandelingen met chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie of combinaties kunnen tumoren drastisch doen slinken, zodat patiënten een minder agressieve operatie hoeven te ondergaan met betere kwaliteit van leven. Er zijn effectievere behandelingen van uitgezaaide ziekte waardoor deze patiëntengroep nu een kans krijgt om langer te leven.”

Verschil maken in kankerzorg

Voor wat betreft de ‘EU Mission board for Cancer’ denkt Beets-Tan aan het inzetten op grote thema’s die het verschil kunnen maken in kankerzorg. Een voorbeeld is EU-brede implementatie van screening-programma’s, ook voor andere kankersoorten dan nu, maar ook innovatief fundamenteel en translationeel onderzoek aan en onderzoek op het gebied van “cancer survivorship” en “digital big data”.

Beets-Tan: ‘Missies hebben een hoge kans op succes als de problematiek wordt benaderd vanuit een multidisciplinair perspectief. Ik denk dat de EU-commissie dat ziet, en het feit dat ik als Radioloog in de EU mission board voor kanker mag plaatsnemen is niet alleen een persoonlijke eer maar vooral een erkenning voor de steeds belangrijkere rol voor de oncologische beeldvorming.’