Robotrollator LEA nog dit voorjaar op de markt

wo 21 februari 2018 - 09:23
20180126_hucopix_lowres_logo_209
Innovatie
Nieuws

Nog komend voorjaar wil het Haagse Robot Care Systems zorgrobot LEA (Lean Empowerment Assistent) in Nederland, Duitsland en Scandinavië op de markt brengen. De robotrollator beschikt onder meer over gps, sensoren en camera's en kan autonoom rijden. De robotrollator is snds oktober 2017 bij de Sint Maartenskliniek op proefbasis in gebruik.

LEA moet revalidanten, ouderen en dementerenden helpen bij het staan en lopen en dagelijkse taken. Verder staat de mobiele assistent in contact met zorgverleners en familie/mantelzorgers. De rollator wordt elektrisch aangedreven, past zijn snelheid aan op de bestuurder en beschikt over hulpmiddelen zoals camera's (video, laser en 3D), sensoren in de handgrepen (voor intuïtief sturen), sensoren met ultrasonische geluidsgolven (voorkomen van botsingen) en gps voor positiebepaling.

LEA vijf jaar in ontwikkeling

Robot Care Systems is opgericht door een voormalig robotica-studente aan de TU Delft, Maja Rudinac. Vijf jaar geleden is met de ontwikkeling van LEA begonnen. Hulpmiddelenleverancier Vegro heeft aangekondigd dat het LEA opneemt in zijn productaanbod. Er zijn inmiddels zorgrobots verkocht aan particulieren. Na Nederland moet de robot ook op de markt komen in Duitsland en Scandinavische landen. De robotrollator zou in Nederland eerst in de herfst van 2017 op de markt komen, maar er bleek meer tijd nodig te zijn voor pilots. Zo heeft de Sint Maartenskliniek de gerobotiseerde rollator vorig jaar oktober op proefbasis in gebruik genomen. De persoonlijke zorg-assistent moet bij de Nijmeegse kliniek patiënten op de afdeling neurorevalidatie ondersteunen met hun herstel.

Ontwikkelpartner RCS

De Sint Maartenskliniek is ontwikkelpartner van RCS op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Het doel is om samen de huidige versie van LEA meer geschikt te maken voor revalidatiepatiënten. De pilot is gericht op het gebruik van LEA als therapiemiddel in de oefenzaal en op de verpleegafdeling. De zorgrobot wordt gedurende een periode van een aantal weken op de afdeling neurorevalidatie in de Sint Maartenskliniek gebruikt door patiënten, onder begeleiding van fysiotherapeuten en ergotherapeuten.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!