Sociaal seniorenplatform Palette door naar praktijkfase

do 11 oktober 2018 - 08:00
ouderen-laptop-tafel-ehealth
Onderzoek
Nieuws

Het webgebaseerde platform Palette voor senioren gaat een nieuwe testfase in. Vanaf oktober gebruikt een groep van 80 senioren dit platform op wekelijkse basis, zo stelt deelnemend onderzoeker Herman Nap. “Lokale inzet is heel belangrijk, want senioren willen zo’n platform vooral benutten om elkaar ook in het echt te kunnen ontmoeten.”

Senioren kunnen Palette gebruiken om sociale contacten (tegen onder meer vereenzaming), activiteiten, (vrijwilligers)werk en support te vinden. Dat moet het ook mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Het platform is vooral bedoeld voor lokale gebruik, maar zal wel algemeen toepasbaar worden voor elke gemeente in Europa, zo schrijft kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans. Onderzoeker Nap vertelt dat er met de mensen uit Oisterwijk al twee sessies gehouden zijn over hoe het werkt. “Dan merk je direct al de voordelen van lokale inzet. Zo gaf een oud-wielrenner aan dat hij een maatje zoekt om samen te gaan racefietsen in het weekend en deze via het platform kan vinden. Ook was er een organisatie die jongeren met een verstandelijke beperking begeleidt. Zij zoeken een dagbesteding voor een jongen die goed klusjes kan doen. Bij de gemeente aankloppen is dan net iets te hoogdrempelig voor hem, maar langsgaan bij ouderen thuis is wel heel geschikt. In dit soort contacten kan Palette straks faciliteren.”

Palette samen met doelgroep ontworpen

Het platform is in co-design met de doelgroep vormgegeven. Dit maakt het volgens Nap toegankelijker dan bijvoorbeeld Facebook voor een doelgroep die niet altijd goed met computers om weet te gaan. Het platform faciliteert ook in betrouwbaarheid. Zo kunnen gebruikers aangeboden contacten en diensten straks beoordelen door het toekennen van sterren. Ook is er veel aandacht voor het garanderen van privacy. Uit onderzoek is gebleken dat senioren hier veel waarde aan hechten. Het platform is niet hét antwoord op alle behoeften van senioren, weet Nap, maar kan wel een stukje helpen bij trends als vergrijzing en de behoefte van mensen om langer thuis te blijven wonen. “En dit soort ontwikkelingen houden niet op voorbij de grens. Het ontwikkelen van Palette is een initiatief dat voortkomt uit AAL (Active & Assisted Living), een gezamenlijk financieringsprogramma waar 13 Europese landen aan meedoen. We kunnen veel van elkaar leren, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen in co-design en technologie.”

Vijf projecten in kader AAL

Vilans werkt in Europees verband mee aan vijf programma’s in het kader van AAL, waaronder Palette en Freewalker (voorkomen van dwalen van mensen met dementie). Het kenniscentrum coördineert sinds 2017 al het project eWare. In dit project is aandacht voor de combinatie en integratie van leefstijlmonitoring en sociale robotica.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u alvast aan want op is op!