SPECT-CT Saxenburgh MC biedt betere weergave botscans

wo 30 juni 2021 - 12:30
IMG_SPECT-CT_SMC__5684-Saxenburgh
Technologie
Nieuws

Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft een nieuwe gammacamera met SPECT-CT in gebruik genomen op de afdeling nucleaire geneeskunde. Deze camera heeft 3D-mogelijkheden. Het apparaat biedt volgens de zorgaanbieder voordelen voor diverse patiëntengroepen en maakt preciezere botscans van patiënten met pijnlijke botten of gewrichten.

Een groot gedeelte van de scans met de gammacamera betreffen botscans voor patiënten met pijnlijke botten en gewrichten. Met de scans wordt bekeken waar het bot geprikkeld is. Dit kan bijvoorbeeld een patiënt zijn die al een tijd last heeft van de voeten. Met de oude gammacamera konden behandelaars slechts zien dat er in het midden van de voet prikkeling optrad.

Beter beeld via 3D-model SPECT-CT

Jan Willem Aalderink, leidinggevende van de afdeling nucleaire geneeskunde, vertelt dat orthopeden met de SPECT-CT veel preciezer kunnen aangeven waar het probleem zich bevindt. “Met een SPECT-CT is een 3D-opname te maken, waardoor alleen de aangedane plek oplicht in het 3D-model van voet. Op de CT–scan is dan de betreffende slijtageplek te zien, maar soms ook een kleine botbreuk of andere afwijking, dit maakt een diagnose dan ook veel accurater.”

Behalve preciezere weergave biedt de SPECT-CT volgens Aalderink ook een groot voordeel voor botscans van het hele lichaam. Bij patiënten met kanker wordt, bij verdenking van uitzaaiingen in het skelet, een botscan gemaakt van het hele lichaam. Met de oude gammacamera was het soms lastig te herkennen of het om slijtage of een uitzaaiing ging. De patiënt moest dan terugkomen voor een andere scan bij de afdeling radiologie. Dit is met de komst van de nieuwe camera niet meer nodig. Met de nieuwe SPECT-CT is nauwgezet te zien waar het oplicht en is op de CT te constateren of het slijtage of een uitzaaiing betreft.

Voordelen hartpatiënten

Ook patiënten met hartklachten hebben voordeel bij de SPECT-CT, zoals wanneer de cardioloog vermoedt dat er een vernauwing in de kransslagaders zit. Deze patiënten kunnen een hartscan krijgen waarop te zien is of er een gebied in het hart is waar te weinig bloed naar toe gaat. Op de nieuwe gammacamera zijn de beelden duidelijker, omdat voorliggende weefsels weg gefilterd kunnen worden.

Verder kan er een calciumscore gemaakt worden: een CT scan waarbij de hoeveelheid kalk in de kransslagaders gemeten wordt. Deze score vertelt de cardioloog of de patiënt in de toekomst een hoog of laag risico heeft op een hartaanval.

Het Saxenburgh medisch Centrum ging op 20 september 2020 open in Hardenberg, als nieuwe locatie met nieuwe naam voor het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Onlangs nam het ziekenhuis een slimme bewakingsmonitor in gebruik waarmee zij operatiepatiënten nauwkeuriger onder narcose kunnen brengen en bewaken.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!