Het St. Antonius Ziekenhuis heeft de Philips Azurion-FlexArm in gebruik genomen. Dit is een flexibel röntgenapparaat dat wordt ingezet bij minimaal invasieve ingrepen waarbij nauwkeurig radiologische beeld nodig is. Voorbeelden zijn behandelingen aan de bloedvaten, het nemen van puncties en biopsieën en steeds vaker kankerbehandelingen.
De Flexarm is een uitbreiding op het innovatieve Azurion systeem in het moderne catheterisatielab bij de afdeling Radiologie van het St. Antonius. Het systeem is aan het plafond van de interventiekamer gemonteerd en kan tijdens de ingreep vanuit verschillende posities rondom de operatietafel röntgenbeelden van de patiënt maken. De arm is eenvoudig te besturen met een soort gamecontroller, beweegt soepel rondom de patiënt en het medisch team heen en geeft uiterst nauwkeurige röntgenbeelden tijdens de ingreep.
Geïnspireerd door gaming-industrie
Door het geavanceerde besturingsmechanisme, de Axsys controller (geïnspireerd door de gaming-industrie), zijn de bewegingen van de FlexArm volgens het ziekenhuis heel flexibel en nauwkeurig. Het systeem beweegt gemakkelijk om de patiënt en het medisch team heen en staat daardoor nooit in de weg. Ook biedt het nieuwe systeem meer details in de 2D- en 3D-röntgenbeelden, waardoor specialisten beter, sneller en gemakkelijker veranderingen in de patiënt zien en daar direct op kunnen reageren.
Dr. Marco van Strijen, interventieradioloog in het St. Antonius, heeft de arm al gebruikt. “Voorheen bewoog ik als arts om de apparatuur heen, maar de FlexArm beweegt juist om het medische team en de patiënt heen. Hierdoor hebben mijn team en ik minder verstoringen tijdens de ingreep en kunnen we ons nóg beter concentreren op de patiënt en de ingreep.”
Tijdsbesparing met FlexArm
Daarnaast bespaart de FlexArm volgens de arts tijd omdat het eenvoudiger is de beeldvormingsapparatuur en de operatietafel vanaf één console te bewegen. De patiënt hoeft hierdoor minder lang op de operatafel te liggen. Het St Antonius is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland die de Flexarm gebruikt. Het kwam eerder in november nog in het nieuws met het toenemend gebruik van robots bij operaties waarbij chirurgen onder meer een joystick gebruiken voor de bediening.
Steeds meer operaties kunnen minimaal invasief (via een klein gaatje) worden uitgevoerd met behulp van radiologisch beeld tijdens de ingreep. Voor patiënten betekent dit minder tijd in het ziekenhuis en sneller herstel. Daarnaast worden de ingrepen complexer, waardoor vaak een groot team rond de operatietafel nodig is. Hierdoor is het belangrijk om de ruimte optimaal te benutten. “De ongekende positioneringsmogelijkheden van de FlexArm helpen daar enorm bij. Uiteindelijk bevordert dit de zorg en uitkomsten voor onze patiënten”, stelt Van Strijen.
Meer inzicht in medisch dossier
Sinds 12 november krijgen patiënten van het St. Antonius ook meer inzicht in hun medisch dossier. Zo kunnen ze onder meer voortaan:
- De brieven inzien die het St. Antonius naar huisarts of andere zorgverlener(s) heeft gestuurd.
- Een samenvatting van het medisch dossier downloaden.
- De uitslagen van de meeste bloed- en urineonderzoeken na uiterlijk 7 dagen inzien.
De termijn van 14 dagen blijft gelden voor:
- Uitslagen van laboratoriumonderzoeken naar weefsels of cellen (pathologie) of naar bacteriën, virussen of schimmels (microbiologie).
- Radiologie-onderzoeken en andere poliklinische onderzoeken.
- Uitslagen van onderzoeken die tijdens een opname in het ziekenhuis zijn aangevraagd, zijn de dag na ontslag zichtbaar in Mijn Antonius.