St. Antonius Ziekenhuis rondt VIPP A3 af

do 17 oktober 2019 - 14:31
Top view of woman legs in socks and using laptop on cozy bed, li
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het St. Antonius Ziekenhuis (regio Utrecht) heeft de audit voor de VIPP-module A3 succesvol afgerond. Dat meldt het ziekenhuis. De afronding betekent dat er nu meer mogelijkheden zijn om informatie aan patiënten te verstrekken via het patiëntportaal. De afgelopen maanden hebben diverse ziekenhuizen de module uit het digitale stimuleringsprogramma VIPP afgerond.

Het St. Antonius Ziekenhuis, dat acht locaties telt, heeft Module A3 onder meer behaald doordat patiënten binnen het patiëntportaal Mijn Antonius hun medicatie kunnen inzien en aanpassen. Ook biedt het ziekenhuis een e-healthmeting via het portaal aan: voor kinderen met diabetes is het nu mogelijk hun glucosedagboek digitaal in te vullen.

Kwart patiënten gebruikt portaal

Verder is tijdens de audit aangetoond dat 25 procent van de patiënten Mijn Antonius actief gebruikt. Met het behalen van A3 heeft het ziekenhuis vrijwel alle modules van VIPP behaald. Op 14 november zal het ziekenhuis de laatste module van het VIPP-programma, module A2, afronden.

Alle patiënten kunnen via Mijn Antonius een verzoek indienen voor het wijzigen, toevoegen of verwijderen van medicijnen. De arts beoordeelt elke wijziging van de patiënt voordat deze in het elektronisch patiëntdossier wordt verwerkt. Veel patiënten gebruiken deze mogelijkheid al.

In het glucosedagboek kunnen kinderen met diabetes hun glucosewaarden en hoeveelheid toegediende insuline digitaal invullen op diverse momenten op de dag. Dat is handig voor het kind en voor de diabetesverpleegkundige die de metingen direct kan inzien. Op deze manier kan de verpleegkundige kinderen met diabetes beter en sneller op afstand helpen.

Meer nieuwe functies

Vanaf 9 november zijn er voor patiënten meer nieuwe functionaliteiten in het patiëntportaal te verwachten:

  • Patiënten kunnen de brieven die het ziekenhuis naar andere (externe) zorgverleners stuurt, inzien in Mijn Antonius.
  • Patiënten kunnen in Mijn Antonius hun medisch dossier downloaden volgens de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Deze bevat een groot deel van de gegevens die in de vaste invulvelden van het EPD zijn vastgelegd. Met deze gegevens krijgt de patiënt meer inzicht in zijn gezondheid en in de gegevens die van hem geregistreerd zijn. Ook is de download eenvoudig te delen met zorgverleners buiten het ziekenhuis. Of kan de patiënt deze in de toekomst uploaden naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).
  • Verder worden de uitslagen van onderzoeken sneller zichtbaar in Mijn Antonius.

Dat een kwart van de patiënten het patiëntportaal actief gebruikt, vindt Wilbert Jellema, internist en CMIO (chief medical information officer) een mooi resultaat: ”Als ziekenhuis willen we de komende periode de digitale gegevensuitwisseling verder verbeteren. Door meer informatie uit het medisch dossier beschikbaar te stellen, geven we de patiënt meer regie over zijn eigen zorgproces.”

Het ziekenhuis verwacht dan ook dat met de nieuwe functionaliteiten het aantal actieve Mijn Antonius-gebruikers verder zal stijgen en dat het patiëntportaal steeds belangrijker wordt in de interactie met onze patiënten. “Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van webconsulten en het verder inrichten van online afspraken.”

VIPP A3

Het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) is het digitale stimuleringsprogramma voor ziekenhuizen, dat eind dit jaar afloopt. Het betreft modules voor patiënt en informatie (A1-3) en Patiënt en medicatie (B1-2).

A3 is een extra stap om te realiseren voorafgaand aan het einde van de subsidiedatum (31 december 2019). Deelnemers aan A3 (15 ziekenhuizen en acht categorale instellingen) moeten drie van vijf subdoelstellingen realiseren.

Diverse ziekenhuizen, zoals het Maasstad (Rotterdam), Maxima MC (Veldhoven, Eindhoven) en het IJsselland (Capelle a/d/ IJssel) hebben module A3 al afgerond. Vandaag werd bekend dat het Antonius Ziekenhuis (Sneek, Emmeloord) eveneens module A3 succesvol heeft afgerond. Het ziekenhuis kan nu onder meer gegevens via zijn patiëntportaal laten ontsluiten voor PGO's.