Stichting PAMM met Philips in zee voor digitale diagnostiek

ma 26 maart 2018 - 10:33
medic-563423_960_720
Samenwerking
Nieuws

Het laboratorium voor pathologie van Stichting PAMM, het grootste laboratorium voor pathologie in de regio zuidoost Brabant, heeft aangekondigd dat het volledig overgaat op digitale diagnostiek voor weefselanalyses. Daarnaast zal Stichting PAMM, samen met Philips, bijdragen aan de ontwikkeling van slimme beeldanalyse-software die helpt bij de detectie en kwantificering van kankercellen in weefselpreparaten.

Door digitale diagnostiek toe te passen op de weefselpreparaten -  die de patholoog gewoonlijk met een microscoop bekijkt - kan de beoordeling onafhankelijk van het fysieke preparaat plaatsvinden. Dat blijkt uit een persbericht van het pathologielaboratorium. Het preparaat kan nu op elke willekeurige plaats en door meerdere personen tegelijkertijd worden bekeken. Ook kan de patholoog snel overleg hebben met een (sub-)gespecialiseerde collega op afstand, of de beelden tonen tijdens een multidisciplinair overleg. Transport van de weefselpreparaten is hierbij niet meer nodig. “Digitale pathologie is een belangrijk innovatie speerpunt in onze beleidsvisie Gezond Groeien,” zegt Wim Bruinenberg, bestuurder Stichting PAMM. “Nauwkeurige weefsel- en moleculaire diagnoses worden steeds belangrijker voor behandelende artsen. Wij willen ze hierbij ondersteunen door gebruik te maken van de nieuwste geavanceerde technologieën.” Naast efficiëntieverbetering verwacht PAMM door het gebruik van de slimme beeldherkenning software een belangrijke kwaliteitsslag in diagnostiek te kunnen maken. Hiervoor werkt PAMM samen met Philips. Deze software gaat pathologen ondersteunen bij het beoordelen van onder andere biomarkers, die veranderingen van eiwitten en DNA in het weefsel aangeven.

Digitale diagnostiek verbetert efficiency en kwaliteit

Stichting PAMM is van plan een digitaal archief op te zetten, door jaarlijks alle 400.000 weefsel preparaten te digitaliseren met de Philips IntelliSite Pathology Solution. Deze digitale informatie zal een belangrijke bron van informatie vormen voor de ontwikkeling van beeldherkenningssoftware. PAMM en Philips willen via de samenwerking gezamenlijk de efficiëntie en kwaliteit van de diagnostiek verder verbeteren, wat uiteindelijk moet bijdragen aan een betere patiëntenzorg. PAMM werkt op zijn beurt samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio (Catharina-ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, St. Anna Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis), 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken. De stichting houdt zich naast diagnostiek, consultatie en preventie bezig met innovatie van het werkveld door toegepast onderzoek en nascholing. De Stichting telt ruimt 200 medewerkers, werkzaam op twee locaties, het laboratorium Medische Microbiologie en het Laboratorium voor Pathologie in Eindhoven.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!