Afgelopen weekend was het hoofdkantoor van SAP Nederland het toneel van een grootschalige hackathon: ‘Code4Good’. Creatieve geesten ontwikkelden tijdens een 24 uur durende programmeersessie toepassingen gericht op de aanpak van maatschappelijke problemen.
Code4Good is een initiatief van SAP, VNSG, The Next View, Ctac, Nextmoves, Quinso en McCoy.De deelnemers van de hackathon zijn opgedeeld in tien ontwikkelteams. Elk team ging vervolgens aan de slag met één van de drie beschikbare cases op het gebied van zorg, migratie of veiligheid.
Apps ontwikkelen
Teams ingedeeld bij de eerste case moesten een applicatie ontwikkelen die fietsers real-time op de hoogte brengt van naderende gevaren in het verkeer, op basis van open data. Dat moet de verkeersveiligheid voor deze kwetsbare groep vergroten.De tweede case betrof een applicatie waarmee clusterhoofdpijnpatiënten snel en gemakkelijk een dagboek kunnen bijhouden. De informatie uit alle dagboeken samen dient als bron voor medisch onderzoek naar de bestrijding van dit type hoofdpijn.
Edukans Schoenmaatjes vormde de basis voor de derde case. Kinderen in Nederland kunnen daarbij een schoenendoos vullen met nuttige en educatieve spullen. De stichting stuurt deze dozen op naar kansarme leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden. De ontwikkelaars moesten aan de slag met een applicatie waarmee zowel de zender als de ontvanger persoonlijk berichten kunnen uitwisselen. Dat moet de betrokkenheid bij het goede doel en de bewustwording bij de Nederlandse kinderen verhogen.
Prijzen
Een jury koos uiteindelijk per case de beste applicatie. Team Quinso was de winnaar van de veiligheidscase. Team Ciber ging er met de eerste prijs vandoor in de clusterhoofdpijn-case. Team Ordina won tot slot de Edukans Schoenmaatjes-case. Het doel is om alle drie de ontwikkelde prototypes verder onder de loep te nemen voor een mogelijke productie.“Deze editie van Code4Good bewees dat technologie kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het leven van mensen kan verbeteren,” zegt Jan-Willem de Koster, Innovation Manager bij SAP Nederland. “Het was geweldig om te zien hoe een combinatie van talent, skills en doorzettingsvermogen bruikbare prototypes opleverde.”