Telezorg heeft positief effect op milieu- en reiskosten

do 23 maart 2017 - 17:26
Nieuws

Gebruik maken van telezorg heeft een positief effect heeft op zowel milieu- als reiskosten. Dit concluderen onderzoekers van de University of California Davis na analyse van data strekkend over twee decennia. Met het onderzoek richtten zij zich op poliklinische patiënten.

Het is de verwachting dat telezorg steeds vaker de rol van directe zorg gaat vervangen. Veel onderzoek richt zich echter vaak op regel- en wetgeving en zorgverleners. Voor patiënten brengt telezorg echter ook de nodige verandering met zich mee. Het team van UC Davis besloot zich juist op deze grote groep te richten in hun onderzoek: welke milieu- en reiskostenbesparingen brengt telezorg voor hen met zich mee?

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van klinische dossiers van het University of California Davis Health System (UCDHS), lopend van juli 1996 tot december 2013.

Milieu- en reiskostenbesparing

De onderzoekers analyseerden het gebruik van telezorg door 19.246 consultaties. Gebruik maken van telezorg resulteerde in het besparen van bijna vijf miljoen mijl, negen jaar aan reistijd en 3 miljoen dollar aan kosten. Ook op het milieu had telezorg een positief effect: het bespaarde bijna 1969 ton aan CO² uitstoot.

Per patiënt kwamen de besparingen neer op 156 dollar per consultatie, gemiddeld 278 mijlen rij-afstand en 245 minuten minder reistijd.  De kostenbesparingen werden berekend door reistijd naar een telezorg centrum te vergelijken met reistijd naar UC Davis Health om specialistische zorg te ontvangen.

Voor heel Amerika

Hoewel de studie regionaal in Amerika werd uitgevoerd, zijn de uitkomsten volgens hoofdonderzoek James Marcin niet gelimiteerd tot alleen Sacramento. Veel patiënten in Amerika als daarbuiten bevinden zich in rurale gebieden, met slecht openbaar vervoer en weinig medische centra of eigen vervoer. Telezorg zou zeker ook voor hen uitkomst kunnen bieden, om zo toch de nodige zorg te kunnen ontvangen.

Voor lokale artsen kan telezorg een vorm van educatie bieden: zij hebben op deze manier immers contact met medisch specialisten.

UC Davis gebruikt telezorg sinds 1992 en biedt nu diensten op meer dan 150 locaties. UC Davis hoopt met het inzetten van telezorg de patiëntenzorg te verbeteren. Hoewel UC Davis erg positief is over telezorg, zijn er ook instanties die zich minder positief uitlaten. Zo verscheen er recent een studie van Rand Corporation waarin gesuggereerd werd dat telezorg zou zorgen voor frequenter gebruik van zorg.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!