Een team wetenschappers is een nieuw onderzoek gestart om de samenhang tussen ademhalingspatronen en sportieve prestaties beter in kaart te brengen. Bij het onderzoek zal gebruik worden gemaakt van een slim t-shirt dat belangrijke parameters van het lichaam registreert.
Zestig tot tachtig topschaatsers zullen een maximale inspanningstest ondergaan waarbij - naast de gebruikelijke parameters - ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de ademhaling. Met behulp van het slimme vest Hexoskin worden buik- en borstademhaling nauwkeurig in beeld gebracht. Daarna zullen deze metingen worden vergeleken met prestaties op het ijs, wederom met het meten van de ademhaling.
Gebruikers van de Hexoskin hebben toegang tot het Hexoskin Connected Health Platform, een end-to-end systeem dat tools biedt voor analyse en rapportage van data afkomstig van het slimme t-shirt en sensoren van derde partijen. Het platform biedt apps voor iOS, Android en Watch OS. Via een online dashboard kunnen gebruikers resultaten inzien via advanced reporting en analytics.
Eerste resultaten voor start zomerijs
Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen en problemen die hier mogelijk uit voort vloeien te kunnen behandelen. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek de prestaties van de sporters kunnen verbeteren en dat de uitkomsten ook bruikbaar zullen zijn voor een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten.
De looptijd van dit onderzoek is van oktober 2019 tot en met maart 2020. De verwachting is dat voor de start van zomerijs de eerste resultaten bekend zullen zijn.
Samenwerking
Onder leiding van Jean Driessen, lid van de expertgroep longgeneeskunde van het NOC en sportarts van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en Innovatielab Thialf, zal Joost van Dobbenburgh, geneeskundestudent UMCG en schaatser van Jumbo-Visma, het onderzoek uitvoeren.
Het onderzoek wordt verricht met medewerking van Tjongerschans Heerenveen, Innovatielab Thialf, MST en technisch geneeskundige Denise Mannée van het Radboudumc, die onlangs met longonderzoek met hetzelfde shirt veel aandacht kreeg in binnen- en buitenlandse media, waaronder Forbes.