Twentse ontwerpers ontwikkelen robotvest dat houding corrigeert

wo 21 februari 2018 - 09:55
hightechrobotvest-TU
Innovatie
Nieuws

Mode en gezondheidszorg kunnen goed samen gaan. Dat bewezen onderzoekers en mode-experts van het DesignLab University of Twente eerder in februari. Tijdens Fair FashionTech werden de nieuwste ontwikkelingen getoond op het gebied van smart textiles en wearable technology. Daaronder een robotvest dat gebruik kan worden voor houding ondersteuning.

Het onderliggende doel van de Fair FashionTech was en is het verduurzamen van de textielwereld – één van de meest vervuilende industrieën op deze aardbodem. Maar smart textiles, zoals sokken en shirts, worden ook al langer gebruikt voor medische doeleinden. Een voorbeeld is een sok met sensors die aan mensen met diabetes in een vroeg stadium eventuele ontstekingen kan signaleren. En nu dus ook een robotvest voor houdingondersteuning. De Twentse modeontwerpster Hellen van Rees was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het hightechrobotvest voor postuurcorrectie, samen met onderzoeksters Geke Ludden en Angelika Mader. De drie lanceerden tijdens Fair FashionTech hun prototype voor het project ‘Textile Reflexes’, onderdeel van het EU Horizon 2020 project WEARSustain.

Tactiele feedback aan drager

Van Rees kwam met het idee om van textielafval beweegbare vierkantjes te maken, in het kader van duurzaam gebruik van materialen. Onderzoekster Geke Ludden vertelt dat zij en collega Mader geboeid waren door het materiaal. "Daar kunnen we wat mee, dachten we. De vraag rees hoe je bewegend textiel inzet om tactiele feedback aan de drager van het textiel te geven." Houdingscorrectie leek het trio een goed idee als eerste case voor een prototype. Mader en Ludden voegden ontwerpverfijning en hardware toe. Elektronica en een kleine computer in de kleding zorgen er voor dat de bewegende vierkantjes naar elkaar toe kunnen trekken. Het robotvest geeft mensen zo letterlijk een duwtje onder in je rug als hun houding niet goed is.

Andere prototypes

Andere prototypes op het gebied van smart textiles en wearable technology die op Fair FashionTech werden getoond, waren onder meer intelligent denim (Pauline van Dongen), bio-responsieve mode (Kristin Neidlinger), smart athleisure fashion (Marina Toeters, Melissa Bonvie & Margreet de Kok), en slimme schoenen (Troy Nachtigall).
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!