Patiënten met spraakapraxie kunnen voortaan thuis aan de slag met oefeningen van hun logopedist. Daarvoor heeft het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met ICT-bedrijf Wild Sea een app ontwikkeld. Tijdens een bijeenkomst in Beatrixoord wordt de app op maandag 12 december gelanceerd.
Spraakapraxie komt voor bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Zij hebben problemen met het doelbewuste spreken, zijn vaak minder goed verstaanbaar en ‘hun melodie’ wijkt af. Per persoon varieert de ernst van de apraxie: van onvermogen tot spreken tot lichte haperingen bij vermoeidheid. In Nederland krijgen ongeveer 3000 mensen per jaar spraakapraxie.Oefenen via iPad
De nu te lanceren app is onderdeel van de behandeling van mensen met spraakapraxie. De logopedist zet oefeningen klaar en stelt de app zo in dat deze hulp op maat biedt. De patiënt kan hiermee thuis op de iPad zo vaak oefenen als hij of zij wil. Veel oefenen op het juiste, patiëntspecifieke niveau is heel belangrijk bij de behandeling.Met de lancering van deze app wordt volgens het UMCG een grote stap gezet met het toepassen van eHealth bij logopedie. De ontwikkelaars van de app werken al aan volgende stappen. Zo wordt de app persoonlijker gemaakt. In de toekomst kan een patiënt bijvoorbeeld eigen foto’s uploaden van mensen of voorwerpen met daaraan gekoppeld de juiste gesproken woorden en zinnen. Zo kan de patiënt oefenen met woorden en beelden die voor hem belangrijk zijn.
Voor mensen met afasie wordt een behandelmethode toegevoegd en er worden de eerste stappen gezet naar meertaligheid. Meerdere Europese landen hebben al belangstelling getoond voor de app, aldus een persbericht.
TIAS-methodiek
Het UMCG Centrum voor Revalidatie heeft een wetenschappelijk onderbouwde methodiek ontwikkeld: het Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak. Deze TIAS-methodiek is praktisch, gestructureerd en begeleidt de logopedist bij een efficiënte en effectieve behandeling. Het wordt momenteel geïntegreerd binnen de logopedische behandelingen in Nederland en België.Het materiaal bij de therapeutische methodiek, bestaat uit een box met werkboeken (TIAS box) en nu dus ook de TIAS app.