Vijf Medisch Microbiologische Laboratoria zijn inmiddels succesvol operationeel geworden met het nieuwe gestandaardiseerde systeem van Eenheid van Taal in antibioticaresistentie (ABR). Dit project dient de gegevensuitwisseling op het gebied van infecties met resistente ziekteverwekkers te verbeteren. In juli van dit jaar haakten de eerste twee laboratoria al aan. In 2020 moeten alle MML’s aangesloten zijn. De aangesloten laboratoria zijn nu: RLM Dordrecht/Gorinchem, CBSL Hilversum, St. Antonius, Diakonessenhuis en UMC Utrecht.
Eenheid van Taal in ABR is
een gezamenlijk project van de NVMM, Nictiz en het RIVM en valt onder het bredere concept van Eenheid van Taal in de medische sector, zoals standaardisatie van gebruikte definities. Ook de vertaling van de Snomed-database naar het Nederlands
maakt hier deel van uit.
Eerste pilotfase Eenheid van Taal ABR
In de eerste pilotfase moeten zes Medisch Microbiologische Laboratoria aangesloten worden op een centrale berichtenservice. Hiervan zijn nu vijf labs operationeel,
na de eerste twee deze zomer. Nictiz verwacht verwacht dat eind 2018 het zesde lab, Saltro, operationeel is. Met het systeem moeten dagelijks gegevens over antibioticaresistentie naar de surveillancesystemen van het RIVM gestuurd worden op basis van gestandaardiseerde labcodes en berichten (Lab2PublicHealth).
De volgende stap is om de landelijke invoering voor te bereiden. Momenteel zijn acht nieuwe koplopers bij het project aangesloten, waaronder een paar grote labsoratoria, die gestart zijn met de eerste van de drie fasen van dit invoeringstraject. Initiatiefnemers Nictiz en RIVM verwachten dat deze labs in het voorjaar van 2019 operationeel zijn.
De vijf labs die nu operationeel zijn, treffen inmiddels voorbereidingen om de aanvraag voor typering van MRSA en CPE te automatiseren. Met deze nieuwe standaard (Lab2Lab) krijgen zij de resultaten van de typering elektronisch terug gerapporteerd. Deze typering is van belang om de verspreiding van resistente bacteriën te onderzoeken en zo nodig passende bestrijdingsmaatregelen te treffen.
Snel inzicht krijgen
Om infecties met resistente ziekteverwekkers effectief te bestrijden is het nodig om snel inzicht te krijgen in wie waar, wanneer en waarom geïnfecteerd raakt. Ook is inzicht nodig in hoe resistente bacteriën en resistentiegenen zich verspreiden. Verbetering van de informatievoorziening voor surveillance en monitoring van antibioticaresistentie is hiervoor noodzakelijk. Dit bestaat uit gestandaardiseerde labcodes, samenwerkingsafspraken en aanpassingen aan de systemen.
In de pilot is hiervoor een blauwdruk ontwikkeld. "Het blijkt niet moeilijk te zijn om dit systeem operationeel te maken en ermee te werken", stelt Gert Koelewijn, Nictiz-productmanager. Het streven is dat in 2020 alle Medisch Microbiologische Laboratoria met de gestandaardiseerde codes en afspraken van Eenheid van Taal in ABR werken.
Dick Veenendaal, arts-microbioloog en directeur van het Streeklab Haarlem, ziet veel voordelen en toegevoegde waarde van het nieuwe systeem. "Elektronische uitwisseling kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ABR, op voorwaarde dat de hele zorgketen meedoet."
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!