VUmc gaat tumoren nog nauwkeuriger bestralen

di 14 juli 2015 - 13:00
MRIdian
Patiënt
Nieuws

VUmc Cancer Center Amsterdam gaat als eerste in Nederland een MRIdian bestralingsapparaat plaatsen. VUmc heeft hiervoor een contract ondertekend met de Amerikaanse fabrikant ViewRay.

Het apparaat maakt tijdens het bestralen van een tumor voortdurend MRI-beelden, waardoor extreem nauwkeurige bestraling mogelijk wordt – zelfs als de tumor beweegt, bijvoorbeeld door de ademhaling van de patiënt. Zo wordt de tumor hard aangepakt en gezond weefsel beter gespaard, wat de bijwerkingen sterk zal verminderen. Begin volgend jaar kunnen de eerste patiënten met het apparaat worden behandeld.

Radiotherapie – ook bestraling genoemd – wordt steeds beter en daarmee wordt het steeds vaker een alternatief voor chirurgie bij de behandeling van iemand met kanker. Een conventioneel bestralingsapparaat richt een bundel fotonen op het tumorweefsel, waardoor de tumorcellen kapotgaan. De uitdaging hierbij is om zoveel mogelijk het gezonde weefsel te ontzien. Hiervoor wordt tot nu toe gebruik gemaakt van een CT-scanner op het bestralingstoestel om precieze behandeling mogelijk te maken. Deze methode werkt echter niet tijdens de bestraling. Bovendien wordt de tumor of de omliggende gezonde weefsels niet altijd optimaal afgebeeld.

Tumoren en organen beter weergeven

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van bestralen komt van het Amerikaanse bedrijf ViewRay. Dat heeft de MRIdian ontwikkeld, een bestralingsapparaat met een MRI-scanner aan boord. Hiermee zijn kankerpatiënten te bestralen terwijl er MRI-scans worden gemaakt. Beeldvorming met MRI-scans wordt al veelvuldig toegepast voorafgaand aan de bestraling om de doelgebieden nauwkeurig vast te stellen, aangezien MRI-scans zowel tumoren als normale organen vaak beter weergeven dan een CT-scan.

Minder bijwerkingen

Doordat de MRI-scanner is geïntegreerd in het bestralingstoestel is beeldvorming nu ook mogelijk onmiddellijk voorafgaand aan en gedurende iedere bestraling. De bestralingsgebieden kunnen zelfs dagelijks aangepast worden aan de situatie van dat moment; dit heet adaptive radiotherapy. “We kunnen de bestraling hiermee preciezer op de tumor richten en schade aan omliggende weefsels grotendeels vermijden. Hierdoor kunnen we waarschijnlijk een hogere bestralingsdosis geven aan de tumor zonder dat dit tot onacceptabele bijwerkingen leidt. Anderzijds zal bij een gelijkblijvende tumordosis de kans op ernstige bijwerkingen kleiner worden”, zegt Frank Lagerwaard,    radiotherapeut-oncoloog van VUmc. Dit zou kunnen leiden tot een langere (ziektevrije) overleving en een verbeterde kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

VUmc is het eerste medisch centrum in Nederland dat dit apparaat aanschaft en pas het tweede in Europa. De aanschaf van de MRIdian is in lijn met de goede naam die VUmc heeft opgebouwd op het gebied van hoge-precisie-bestraling. Mede daarom heeft de Amerikaanse fabrikant ViewRay VUmc uitgekozen als locatie in Europa. De MRIdian wordt in het najaar geïnstalleerd bij VUmc.

Tijdpad

Begin 2016 zullen de eerste patiënten bestraald worden met de MRIdian. “We gaan het apparaat in het begin vooral inzetten voor de bestraling van tumoren in de bovenbuik, endeldarm, nier en blaas, maar ook bij andere groepen tumoren of bij herbestraling zal het later toegepast worden”, zegt Ben Slotman,    hoofd van de afdeling Radiotherapie van VUmc. In eerste instantie worden jaarlijks circa 150 patiënten bestraald die voorheen niet behandeld konden worden. Nog eens 150 nieuwe patiënten kunnen een betere behandeling krijgen dan voorheen.

Dankzij Stichting VUmc CCA
De aanschaf van de MRIdian is mede mogelijk gemaakt door particuliere giften en een bijdrage van de Stichting VUmc CCA.    Deze fondsenwervende stichting zet zich al meer dan dertig jaar in om onderzoek, behandeling en faciliteiten van VUmc Cancer Center Amsterdam mogelijk te maken. Met giften van particuliere donateurs en bedrijven investeert de stichting in apparatuur en infrastructuur voor het doen van fundamenteel onderzoek bij kanker. “De stichting helpt VUmc voorop te laten lopen om de behandeling van kanker volgens de nieuwste inzichten te laten verlopen. We zijn dan ook heel blij dat we hebben kunnen bijdragen om de aanschaf van de MRIdian mogelijk te maken. Nauwkeuriger bestralen met minder bijwerkingen, dat gun ik al mijn patiënten die baat kunnen hebben van radiotherapie”, aldus Geert Kazemier,    oncologisch chirurg bij VUmc en directeur van Stichting VUmc CCA.

bron: VUmc
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!